Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čaká Slovensko najväčšia daňová reforma? Zmeny navrhuje Andrej Danko
Zdielať na

Čaká Slovensko najväčšia daňová reforma? Zmeny navrhuje Andrej Danko

BRATISLAVA / Slovensko zrejme čaká najväčšia daňová reforma od roku 2013. Výrazné zmeny v daňových zákonoch navrhuje predseda národniarov Andrej Danko. Nižšie sadzby pre podnikateľov a na potraviny by mali pomôcť ekonomike a uľahčiť život aj bežným ľuďom.

"Sadzba korporátnej dane je u nás najvyššia v celej strednej a východnej Európe, čo nie je dobrá reklama pre investorov," vyjadril sa Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS. S postupným spomaľovaním ekonomiky v Európe a blížiacimi sa voľbami tak zrejme nebude núdza o populárne opatrenia. Vyzerá to tak, že predsedovi parlamentu nechýba odvaha. Od budúceho roka plánuje výrazne upraviť daň z pridanej hodnoty na potraviny. Otestovať tak obchodné reťazce a ich ochotu znižovať ceny. Zároveň by rád uľahčil život podnikateľom, ktorí v poslednom čase čelili viacerým zvýšeným výdavkom. 

Nie je vylúčené, že tento návrh je čiastočne aj reakcia na ponosy veľkých zamestnávateľov, ktorým sa náklady na podnikanie zvýšili o milióny eur. "Rast príjmov pre právnické osoby na 15 percent je nutnou súčasťou toho, aby sa naštartovala ekonomika Slovenskej republiky. A tak to bolo dohodnuté, že sa každý rok percentuálne zníži táto daň aj pri programovom vyhlásení vlády," povedal vo videu predseda parlamentu Andrej Danko. Napriek tomu, že postupné znižovanie daní je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády, dosiaľ sa k nemu nikto nemal. Bodaj by, veď štátny rozpočet by razom prišiel o zhruba 800 miliónov eur.​

Nižšie dane by určite potešili najmä veľkých zamestnávateľov, ktorým po zavedení rekreačných poukazov, príplatkov za nočnú a sviatočnú prácu, výrazne stúpli náklady. "Tieto príplatky zhoršili situáciu podnikateľov a je možné 15 % daň z príjmov vnímať ako určitú kompenzáciu za tieto zvýšené. Podnikatelia vítajú túto zmenu, pretože každé ušetrené euro z daní môžu investovať či už do svojej pracovnej sily alebo do nákupu ďalších prostriedkov na podnikanie," hovorí expert na dane a odvody Alica Orda Oravcová.

Ak by šéf národniarov dokázal presvedčiť koaličných partnerov, Slovensko by sa zaradilo medzi krajiny s najnižšími korporátnymi daňami v Európe. Zníženie daní by síce rok, dva mohlo spôsobiť výpadok rozpočtových príjmov, má však dynamický efekt. Lepšie podmienky totiž prilákajú nových investorov, ktorí prinesú do štátnej kasy ďalšie peniaze. "Už v strednodobom výhľade to môže znamenať, že aj s tou nižšou daňovou sadzbou budú na Slovensku platiť vyššie objemy daní," dodal analytik Vlachynský. Na rozdiel od predchádzajúcich, za tento návrh Andreja Danka by dvihla ruku aj podstatná časť opozície. Otázne je, či sa mu podarí presvedčiť koaličných partnerov.

Pozrite si vyjadrenie Andreja Danka aké šokujúce zákony sa chystá predložiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy