Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na piesok zo Sahary reagoval aj magnet. Strana ĽSNS zisťovala, či ide o neprirodzený jav
Zdielať na

Na piesok zo Sahary reagoval aj magnet. Strana ĽSNS zisťovala, či ide o neprirodzený jav

BRATISLAVA / Možno ste aj vy pred pár dňami našli na kapote svojho auta vrstvu jemného piesku. Ide o piesok z ďalekej Sahary, ktorý padá z obrovského mraku. Taký si nepamätajú ani meteorológovia. Podobná situácia bola u nás aj pred rokom. Vtedy viacerí upozorňovali na to, že prach reaguje na magnet. A to vyvolalo podozrenie, že ide o niečo neprirodzené a niekoľko členov ĽSNS dokonca odobralo vzorky na rozbor do laboratória , za čo ale zožali posmech na sociálnych sieťach. Pýtali sme sa ich, čo teda zistili.

Takmer do roka a do dňa opäť na Slovensko priviali vzdušné prúdy piesok zo saharskej púšte. Najlepšie je ho vidieť na kapote áut. Prvú vlnu zaznamenali predovšetkým vodiči, ale aj gazdinky na oknách už v utorok, keď k nám dorazil tento obrovský prachový mrak. Podľa slov meteorológa Petra Jurčoviča si taký veľký oranžový oblak nepamätá už roky. Mrak so saharským pieskom zasahuje tri kontinenty - Afriku, Áziu a Európu. "Nielenže to to zostalo nad našim územím, ale sa to dostalo až nad Škótsko," povedal meteorológ.

 Zistenie ĽSNS

Druhá veľká vlna prachu práve slovenským územím prechádza. Podobná situácia bola presne pred rokom. Minuloročný prach reagoval na magnet, a to u viacerých obyvateľov vyvolávalo pochybnosti a obavy, či naozaj ide o saharský piesok,  a či to náhodou nie je nejaká neznáma nebezpečná chemická látka. Konkrétne skupina členov ĽSNS v Ružomberku odobrala vzorky a odoslala do laboratória na rozbor. Informovali o tom na sociálnej sieti. Za čo sa im však ušli stovky posmešných komentárov. "My sme sa chceli zamerať hlavne na to, že v akom stave je ovzdušie, nakoľko v Ružomberku je veľmi znečistené," povedal predseda OK ĽSNS Michal Buchta. 

Takúto odpoveď sme dostali na otázku prečo dávali spadnutý piesok na rozbor a aký je výsledok. "Prišla asi po 6- mesiacoch odpoveď, že malé množstvo bolo zaslané, neboli všetky technologické postupy pri odobratí vzorky splnené," vysvetlil Buchta. Pokiaľ ide o tohtoročný piesok, nemáme informáciu o tom, či na magnet reaguje. "Ja som to tiež skúšal, ale nič také som nepozoroval," dodal Jurčovič. Záleží to od toho, z ktorej časti púšte piesok pochádza. 

Na povrch sa dostane prach obsahujúci napríklad železo a ten výstupné prúdy zdvihnú do atmosféry. "Ten prach sa nakoniec takto dostal do stredozemného mora a potom k nám. Dokonca sa to dostalo až nad Škótsko," vysvetlil ďalej meteorológ. No a pokiaľ spadne prach obsahujúci železo, môže reagovať na magnet.  

Viac o piesku zo Sahary vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy