Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ich deti sú mŕtve, robia to pre ostatných. Desiatky rodičov navštívili ministerstvo, aby zmenili legislatívu
Zdielať na

Ich deti sú mŕtve, robia to pre ostatných. Desiatky rodičov navštívili ministerstvo, aby zmenili legislatívu

BRATISLAVA / Desiatka rodičov s transparentmi fotiek svojich zosnulých detí, ktoré podľa nich zomreli vinou lekárov opäť navštívili ministerstvo spravodlivosti, aby spolu zmenili legislatívu. A Podarilo sa. Pozmeňovanie zdravotnej dokumentácie bude čoskoro trestným činom. Minister Gábor Gál prisľúbil aj zmeny v súdnych poplatkoch. A podporu našli aj u premiéra

V ich srdciach sa bolesť nestráca, ich deti boli prijaté do nemocníc zdanlivo s banálnymi ochoreniami, no domov sa už nevrátili. "Naša dcéra umrela 14. februára 2017 na Valentína na diagnózu herpes zoster, čiže pásový opar tvárový. Podľa znaleckého posudku, leukocyty boli už v prvý deň veľmi nízke, ale nevenovala sa tomu absolútne žiadna pozornosť. Dostala sepsu," uviedli rodičia zosnulej Katky. "Pred ani nie mesiacom išla na operáciu slepého čreva a viac sa mi nevrátila. Myslím si, že to bola ľahostajnosť zdravotníckeho personálu, 30 hodín počúvala moja dcéra, aká je precitlivená a nič ju nemôže bolieť. Na áre mi skonala na mozgovú smrť a keď som sa ich opýtala, ako sa to mohlo stať, tak len odpovedali, že nevedia," povedala matka, ktorá tiež prišla o dcéru. 

​Minister spravodlivosti rokuje s týmito rodičmi už dlhší čas, načúva a na základe ich skúseností vypĺňa legislatívne diery. "Ja som nesmierne rád, že rezortu sa podarilo presvedčiť vládu, aby sa do trestného zákonu dostalo falšovanie, pozmenenie zdravotnej dokumentácie ako osobitný trestný čin," informoval Gábor Gál, minister spravodlivosti SR. Ďalšou zmenou by mohli byť súdne poplatky. "Máme problémy s úhradami súdnych poplatkov v týchto prípadoch, keď to je sociálne slabšia rodina, je poškodená. Je to pre nich neúnosné, aby ešte žalovali druhú stranu a zaplatili súdny poplatok, na ktorý nemajú. Takže toto všetko ideme doriešiť," dodal minister spravodlivosti. 

Kroky rodičov následne smerovali za prezidentom slovenskej lekárskej komory a následne aj na úrad vlády. "Vzťah lekára a pacienta musíme znova dostať do roviny vzájomnej úcty, rešpektu a pokory, a to z obidvoch strán," vyjadril sa Marián Kollár, prezident SLK. "Aj napriek tomu, že máte pocit, že zákony a pravidlá sú dané veľmi jasno, skutočnosť nie vždy je úplne realitou," dodal Peter Pellegrini, predseda vlády SR. 

Z úradu vlády rodičia odchádzal spokojní. Premiér si každého z nich vypočul a prisľúbil zmeny. "Zazneli tu závažné slová. Domnievame sa, že by malo prísť k zlepšeniu situácie, ktorá v súčasnosti naozaj je pre obete pochybenia lekárov," dodala jedna z matiek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy