Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Do mesta smeruje miliardová talianska investícia
Zdielať na

Do mesta smeruje miliardová talianska investícia

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka/ilustračné

Fonderia di Torbole SpA preinvestuje v Lipanoch do výstavby závodu 35 až 45 mil. eur a vytvorí približne 250 nových pracovných miest

Taliansky investor Fonderia di Torbole SpA preinvestuje v Lipanoch v okrese Sabinov do výstavby závodu 35 až 45 mil. eur, čo je približne 1,1 až 1,4 mld. Sk a vytvorí približne 250 nových pracovných miest.

Strojárska spoločnosť bude v novom závode vyrábať brzdné kotúče a ďalšie komponenty do automobilov. Informovali o tom primátor Lipian Eduard Vokál a riaditeľ a majiteľ talianskej firmy Enrico Frigerio po podpise memoranda o porozumení medzi mestom Lipany a talianskou firmou.

Taliansky investor by mal záväznú zmluvu podpísať do konca tohto roka. Následne vybuduje v priemyselnom parku Za traťou na ploche 80 tis. metrov štvorcových nový závod. S produkciu by mal podnik začať v roku 2010, pričom do 36 mesiacov do začatia výroby by mal ísť na dve prevádzky. Talianska spoločnosť očakáva podľa primátora podporné stimuly od štátu, ale svoj príchod do Lipian týmto nepodmienila.

Mesto podľa Vokála rokovalo s talianskym investorom aj o výške platov, pričom by v žiadnom prípade nemalo ísť o minimálnu mzdu, ale o priemerné zárobky na úrovni 20 tis. Sk. V novom závode by malo pracovať približne 200 pracovníkov v robotníckych profesiách a zvyšok na technických postoch. Pre Lipany, ktoré majú 6 400 obyvateľov je Fonderia di Torbole strategický investor, ktorý zabezpečí trh práce v celom regióne.

Priemyselný park Za traťou má rozlohu 10 ha, z toho asi 8 ha bude slúžiť priamo na podnikanie. Mesto Lipany získalo na jeho zriadenie 95 % finančných prostriedkov od štátu, prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj obchodu a investícií (SARIO) preinvestovalo 56 mil. Sk. Z vlastných zdrojov vložilo 5 % nákladov, čo predstavuje 2,8 mil. Sk. Priemyselný park už má dokončené prístupové cesty, protipovodňovú ochranu a kompletné inžinierske siete. Mesto je vlastníkom asi 65 % plochy pozemkov, nevysporiadané ostali pozemky neznámych vlastníkov, ktoré rieši štát.

Ku kolaudácii priemyselného parku by malo dôjsť v najbližších mesiacoch, uviedol Vokál. Záujem investovať na zelenej lúke prejavili aj ďalšie dve menšie firmy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy