Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko opäť bojuje o európsku agentúru. Venovala by sa pracovným právam
Zdielať na

Slovensko opäť bojuje o európsku agentúru. Venovala by sa pracovným právam

BRUSEL / Slovensko sa opäť pokúsi získať európsku agentúru. A to novovznikajúcu, ktorá sa bude venovať pracovným právam Európanov. Naša vláda si verí a vraví, že máme európsku podporu. Tá sa zíde, kedže v roku 2017 sme pohoreli pri Európskej kandidatúre pre liečivá a nie len tam. Našimi súpermi budú Cyprus, Chorvátsko, Lotyšsko a Rumunsko, teda slabšie krajiny ako západné, s ktorými sme pred dvoma rokmi pohoreli.

Novovznikajúca agentúra práce by mala pomáhať Európanom, ktorí pracujú mimo svojich krajín. nie je ich málo a bývajú stratení v rôznych pracovných zákonoch a regulách. "Dnes v inom ako v štáte svojho pôvodu pracuje až 17 miliónov Európanov. A toto číslo z roka na rok rastie," vysvetľuje hovorkyňa zastúpenia Európskej komisii, Ingrid Ludviková. 

Ciele agentúr 

Podstatou je regulovať pravidlá trhu práce, ktoré majú cezhraničný charakter - keď pracovníci migrujú za pracou vrámci EÚ. "Aby bolo postarané o práva týchto občanov, ako napríklad aj koordinácia sociálnych dávok," dodáva Ludviková. 

Slovensko túto agentúru chce. Je jedna z mála krajín, ktorá žiadnu takú nemá. Z eurozóny je to okrem nás už len Cyprus. Podľa ministra práce máme vysokú podporu členských štátov a Slovensko je silný kandidát. Podporu nám mali potvrdiť krajiny V4, ale aj Luxemburčania a Estónci. 

Ďalší pokus 

Slovensko tak ide bojovať o novú EÚ agentúru opäť a to po neúspešnom roku 2017. Pred dvoma rokmi sme najprv nevedeli či chceme bojovať o bankovú agentúru, či liečiv. Obe po brexite opúšťajú Londýn. Nakoniec sme si vybrali tú zložitejšiu pre liečivá a nedopadlo to dobre. 

Keby to s agentúrou práce vyšlo, Slovensko by tak nebola jedna z mála krajín, ktorá nemá žiadnu európsku inštitúciu. V prípade agentúry práce by to mohlo byť jednoduchšie. "Ak všetko formálne prebehne dobre, tak by mala začať fungovať už tento rok s tým, že plne funkčná by mala byť v roku 2023," dodáva Ludviková. 

"Bude o niečo jednoduchšie získať túto ako liekovú agentúru. Je to otázka prestíže, možno o to viac, že to je spojené s neúspechom z minulosti," myslí si Zuzana Gabrižová, šéfredaktorka Euractiv.sk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy