Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Farmári zablokovali Most SNP. Posadali si na cestu
Zdielať na

VIDEO: Farmári zablokovali Most SNP. Posadali si na cestu

BRATISLAVA / Farmári, ktorí prišli na protest do Bratislavy, zablokovali v popoludňajších hodinách Most SNP. Posadali si na štvorprúdovku na Staromestskej ulici. Cestu blokovali asi hodinu.

Farmárov rokovanie na úrade vlády vôbec neuspokojilo. A tak sa po jeho skončení rozhodli prejsť k ostrému protestu. Asi na hodinu zablokovali jeden z kľúčových dopravných uzlov v hlavnom meste - Most SNP.

Následkom toho sa tvorili kolóny, paralyzovaná zostala aj hromadná doprava. Protestujúci farmári kľačiaci na zemi žiadali ľudí o trpezlivosť.
Na mieste zasahoval antikonfliktný tím. "Pokiaľ nevrátite doklady našim traktoristom, ani sa nebavíme," hovorí šéf protestu Patrik Magdoško. Niektorým farmárom podľa jeho slov zobrali doklady. 

Farmári s ťažkými strojmi zablokovali Most SNP: 

​Odchádzali sklamaní

Malí a strední farmári, geodeti a lesníci po stredajšom rokovaní vlády odchádzali sklamaní, stretnutie s premiérom a ministrami totiž nenaplnilo ich očakávania. Ako jediné pozitívum rokovania označili prísľub ministerky vnútra o zriadení envirokobry, ktorá by mala riešiť zneužívanie agrodotácií a už avizovaný prísľub agrorezortu o riešení pozemkových úprav. O ďalšom postupe protestov v Bratislave rozhodnú farmári spoločne, keď predostrú svoje poznatky z rokovania ďalším protestujúcim farmárom podvečer na Tyršovom nábreží. Uviedol to po rokovaní vlády Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov.

"Zúčastnili sme sa na rokovaní vlády. Žiaľ, odchádzame z rokovania s poznatkom, že všetko funguje ako má, a čo nefunguje, už rieši ministerstvo pôdohospodárstva. My však nemáme žiadny poznatok, že toto je konkrétne to, čo posunie slovenské poľnohospodárstvo. Jediný návrh, ktorý uznávame je zriadenie envirokobry, ktorá by mala mať približne 100 ľudí a avizované pozemkové úpravy. V ostatných veciach sme sa s vládou nezhodli," povedal Patrik Magdoško.

​Ďalší postup protestov v Bratislave Patrik Magdoško zatiaľ nevedel spresniť, no novinárov uistil, že sa zúčastnia štvrtkového pochodu Za slušné Slovensko "Výsledky rokovania predostrieme kolegom farmárom na brehu Dunaja. Tam sa dohodneme, aký bude ďalší postup protestov. Rozhodnúť musíme spoločne. Určite sa však zúčastníme štvrtkovej spomienky za Jána Kuciaka a jeho snúbenicu," dodal Magdoško.

Matečná ich označila za kriminálnikov 

Zástupca Iniciatívy poľnohospodárov Patrik Magdoško sa vyjadril aj k prehláseniu ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, ktorá označila protestujúcich farmárov za kriminálnikov a aktivistov opozície. "Zvažujeme voči ministerke trestné oznámenie. Zažívame rozsiahlu antikampaň. My sa však chceme venovať len riešeniu problémov farmárov. Chceme relevantné výsledky a nie zaťahovanie farmárov do kriminalizácie a dehonestovania ich, len preto, že máme iný názor. Považujú nás za opozíciu len preto, že chceme stropovanie platieb," uzavrel Magdoško.

​Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) by sa stredajšie stretnutie premiéra Petra Pellegriniho so zástupcami malých farmárov neuskutočnilo bez tlaku zo strany EÚ a Európskeho parlamentu. "Stretnutie až po urgenciách zo strany Europarlamentu a po tom, čo sú farmári opäť v uliciach Bratislavy po roku od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, je dôkazom, že vláda koná len pod tlakom. Premiér a celá vláda mali dosť času, aby sa problémami malých farmárov zaoberali," uviedol.

Hnutie Sme rodina podporuje aktivity protestujúcich malých a stredných farmárov. "Podporujeme všetky štyri základné požiadavky protestujúcich farmárov, od začatia pozemkových úprav, cez ochranu pôdy, lesov a vody až po stropovanie dotácii v novom programovacom období 2021-2027. Samostatnou kapitolou je boj proti korupcii, kde hnutie Sme rodina principiálne už dlhodobo žiada ministerku Matečnú, ale aj ostatných členov vlády o prijatie opatrení na odstránenie tejto rakoviny našej spoločnosti," uviedol v stredu predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Požiadavky riešia

Mnoho z požiadaviek farmárov, s ktorými prišli na stredajšie rokovanie vlády, bolo ministerstvom pôdohospodárstva riešených, alebo sa riešia. Konštatovali to po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini a ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná. Niektoré z požiadaviek farmárov však podľa nich nie sú vôbec právne realizovateľné.

"Farmári majú na protest právo, ale nikto nemá právo označiť celú situáciu v agrorezorte za zlú a tvrdiť, že len jeho názor je správny, pretože nikto nemá patent na rozum. Na stretnutí sa ukázalo, že mnohé z podmienok farmárov sa už dávno riešia, alebo riešené boli. Či už ide o pozemkové úpravy, ochranu Žitného ostrova či zriadenie útvaru, ktorý bude kontrolovať envirokriminalitu," uviedol po rokovaní vlády s farmármi premiér Peter Pellegrini.

Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril aj k stredajším vyjadreniam ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, že na rokovanie vlády pozval kriminálnikov. "Na vyjadreniach ministerky nevidím nič zlé, žiadny problém. Má na ne právo. Ja som pozval na Úrad vlády SR zástupcov protestujúcich farmárov, nevedel som, kto presne príde. Medzi mnou a ministerkou nie je žiaden konflikt," ozrejmil premiér Pellegrini.

Farmári podľa ministerky pôdohospodárstva vykopávajú svojimi požiadavkami už otvorené dvere. "Veľa z požiadaviek sme už riešili, alebo riešime. Farmári však stále niečo nové nájdu, aby mohli prísť protestovať. Niektoré požiadavky farmárov, ale nie sú vôbec právne realizovateľné," povedala Gabriela Matečná.

Po tom, čo nespokojní farmári opustili rokovanie vlády, zablokovali okolo tretej traktormi bratislavský Most SNP. Mnohí z nich kričia: "Máme toho dosť." Ostrá blokáda mostu by mala trvať hodinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy