Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Číňania opäť prahnú po prvenstve. Do vesmíru chcú vyslať elektráreň
Zdielať na

Číňania opäť prahnú po prvenstve. Do vesmíru chcú vyslať elektráreň

Archívna reportáž

PEKING / V čínskom meste Chongqing zahájili vedci novú fázu vesmírneho programu. Začali totiž vytvárať prototyp vesmírnej solárnej elektrárne, ktorá má do vesmíru vzlietnuť najneskôr v roku 2025. Energia v nej vyrobená by sa na Zem dopravovala pomocou laseru alebo mikrovĺn.

Ako prvá plánuje Čína vyslať menšiu skúšobnú stanicu, ktorá by sa do stratosféry mala dostať medzi rokmi 2021 a 2025. Tú má potom v roku 2030 nasledovať väčšia elektráreň s výkonom 1 megawatt. Podľa vedca Pchang Č’-chaoa bude vážiť okolo tisíc ton, čo je dvakrát viac, ako Medzinárodná vesmírna stanica. 

Zvýšená efektivita

Pre túto enormne veľkú váhu potom Čína údajne zvažuje, že by veľkú časť elektrárne postavila až priamo vo vesmíre pomocou robotov a 3D tisku. Po dostavaní by mala dosahovať až šesťkrát vyššiu efektivitu, než elektráreň, ktorá stojí na zemi. Navyše by mala produkovať elektrinu po takmer celý deň - 99% času. 

Energiu by potom na Zem mali dopraviť buď pomocou laseru, alebo mikrovlnných lúčov. Vedci teraz predovšetkým skúmali, či by taký presun bol bezpečný. 

Čína nezaháľa 

Zatiaľčo vačšina ostatných krajín peniaze z vesmírnych programov sťahujú, Čína stále pridáva. Takmer 182-miliardový rozpočet Čínske národnej vesmírnej agentúry prevyšuje len NASA. 

​A výsledky veľkého financovania sú vidieť - v roku 2013 sa ich sonda stala prvou, ktorá pristála na Mesiaci od roku 1976, začiatkom tohto roka potom jej nasledovník pristál na odvrátenej strane Mesiaca. Počas toho Číňania experimentovali s pestovaním rastlín vo vesmíre. Aj sa im to podarilo, avšak len na niekoľko dní. Pozrite si reportáž: 

Číňania sa istý čas tešili aj z nevídanej udalosti. Na Mesiaci 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy