Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Brit odletel z Prahy na pas kamaráta. Prešlo mu to v troch krajinách
Zdielať na

Brit odletel z Prahy na pas kamaráta. Prešlo mu to v troch krajinách

Archívna reportáž

PRAHA / Prešiel štyrmi kontrolami, v troch krajinách na cudzí pas. Tridsaťštyriročný Brit si omylom zamenil doklad s kamarátom. Muž na jeho pas prešiel nielen v Prahe, ale aj na prestupe v Amsterdame a napokon aj doma v Newcastli.

K zámene pasov došlo pri prihlasovaní sa na ubytovanie v Starom meste. "Keď sme sa registrovali, oba pasy boli vymenené," opisoval pre The Independent profesor na univerzite Newcastlu Steve Vincent, ktorý musel zostať v Prahe dlhšie, ako plánoval. 

Jeho kamarát, o rok mladší Allan Pool, pritom docestoval v nedeľu podľa plánu domov o deň skôr ako Vincent. Tam zistil, že má vlastne nesprávny pas. Na letisku v Prahe pritom nikto neskontroloval či údaje z palubného lístka sú totožné s tými v pase. 

"Dokonca som prešiel automatickou pasovou kontrolou v Amsterdame," popísal Brit, ako sa počas medzipristátia dostal zo schengenského priestoru, do ktorého Británia nepatrí. 

Pred vstupom do lietadla do Newcastlu ukázal personálu opäť správnu letenku a cudzí pas. Prešiel. "A v Newcastli sa pozreli do pasu a pustili ma ďalej," opisuje Pool. 

Steve Vincent musí teraz čakať, než mu britská ambasáda vydá náhradný cestovný doklad. Ten ho bude stáť 100 libier. 

Na letisku dôjde často k hocijakým situáciám. Dokonca aj k bitke. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy