Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vlaky cez Krompachy už premávajú. Obmedzený režim ale trvá
Zdielať na

Vlaky cez Krompachy už premávajú. Obmedzený režim ale trvá

Archívna reportáž

KROMPACHY / Cez Krompachy už premávajú vlaky, zatiaľ po jednej koľaji. Železniciam Slovenskej republiky sa v utorok o 22:45 podarilo sprejazdniť jednu z poškodených koľají po sobotňajšom vykoľajení nákladného vlaku a značnom poškodení koľají.

Nehoda spôsobila prerušenie železničnej dopravy na úseku Spišské Vlachy - Margecany, jej nahradenie autobusovou dopravou a výrazné meškanie vlakov. Železnice pokračujú v oprave druhej poškodenej koľaje na približne 300 metrovom úseku. "Oprava bude v stredu prebiehať počas premávky na sprejazdnenej koľaji, na ktorej bude v tom čase obmedzená rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu," uviedol Lukáč. Po čiastočnom sprejazdnení trate v úseku Spišské Vlachy - Margecany o 22:46 obnovila dopravu po druhej traťovej koľaji. "Vlaky sú teda aktuálne vypravované podľa platného cestovného poriadku a v uvedenom úseku jazdia zníženou rýchlosťou," informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Z tohto dôvodu a tiež preto, že sprejazdnená je zatiaľ iba jedna koľaj, ešte stále vznikajú meškania v rozsahu zhruba 15 až 30 minút. "Náhradná autobusová doprava už nie je potrebná," dodal Kováč.

https://twitter.com/zssk_mimoriadne/status/1098075228561911808

Železničná stanica Krompachy bola zneprejazdnená od nehodovej udalosti súkromného nákladného dopravcu Lokorail, a. s., v sobotu 16. februára približne o 18:30. Pre následné prerušenie dopravy na traťovom úseku Margecany - Spišské Vlachy ZSSK od soboty do utorka zabezpečovala dopravu autobusmi. Nočné vlaky viedla odklonom cez Kežmarok a Plaveč. Spoločnosť RegioJet, a. s., informovala, že od stredy už budú jej vlaky medzi Prahou a Košicami premávať štandardne vo svojich trasách bez náhradnej dopravy. "V nočných spojoch budú radené spacie vozne bez obmedzenia. Stále je však potrebné počítať s meškaním vlakov do 60 minút, nakoľko je doprava v uvedenom úseku stále značne obmedzená," uviedol RegioJet.

Súkromný dopravca zároveň upozornil že podobné komplikácie nastávajú na takzvanej južnej vetve železničnej trate v Českej republike. Medzi Rakúskom a Českom sa totiž vykoľajil vlak a trať je úplne neprejazdná. "Naviac, v dotknutom úseku nám zostala uväznená súprava," poznamenal RegioJet. Aktuálne nemá informácie, kedy presne bude obnovená prevádzka. "Pokiaľ by však mimoriadnosť prertrvávala, vlaky na trase Praha - Viedeň budú v úseku Břeclav - Viedeň nahradené autobusmi. Zároveň by kvôli tomu bolo potrebné počítať s výraznými meškaniami vlakov, ktoré by sa mohlo preniesť aj na ďalšie obratové vlaky idúce cez Brno," dodal RegioJet.

Pri odstraňovaní následkov nehody prišli pomôcť aj tanky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy