Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ROZHOVOR: Maturantka za volantom traktora. Otca prehovorila, aby ju pustil na protest
Zdielať na

ROZHOVOR: Maturantka za volantom traktora. Otca prehovorila, aby ju pustil na protest

BRATISLAVA / V kolóne traktorov, ktoré v utorok dorazili do Bratislavy, za volantom jedného sedela aj mladá 18-ročná Miriama. Dcéra farmárov, ktorá v rodinnom biznise chce pokračovať, prišla do hlavného mesta spolu s ostatnými bojovať za lepšie podmienky v agrosektore. Pozrite si celý rozhovor redaktora TV JOJ s Miriamou Šimončíkovou.

Má 18 rokov a tento rok maturuje, no v utorok ju rodičia vypýtali zo školy. Pridala sa totiž ku kolóne protestnej cesty ťažkých strojov smerujúcej do Bratislavy. Nesedela však v osobnom aute, ale za volantom traktora. Spoločnosť jej robil aj reportér TV JOJ Dárius Haraksin. "Mamina z toho nebola moc nadšená, že idem, ale ocina som toľko prehovárala, že nakoniec povedal, že dobre,"  vysvetľovala, ako sa na protest dostala. 

​Miriam žije na rodinnej farme s rodičmi a dvoma bratmi od narodenia. Do Bratislavy prišla na traktore, aby ukázala, že problémy v poľnohospodárstve sa týkajú aj mladých.

Budúcnosť generácie

"Nikdy by som nepovedala, že uvidím Dunaj z traktora, ale vidíte, všetko je možné," povedala s úsmevom a vzápätí dodáva, že to vlastne je smutné, že museli prísť až do Bratislavy, aby sa začali riešiť ich problémy, takže si nemyslí, že je to až taká úsmevná situácia. 

Už teraz vie, že po rodičoch farmu jedného dňa preberie. Pestujú na nej obilniny a olejoviny. Jej brat už študuje manažment rastlinnej výroby a ona sama by chcela pokračovať po gymnáziu a študovať veterinu. Aj preto chce bojovať za lepšie podmienky. Práve jej generáciu ovplyvnia kroky tej dnešnej.

Dievča medzi farmármi

Obavy zo svojich starších kolegov ako mladá žena nemá. "Čo vám poviem, ja vyrastám na družstve medzi chlapmi odmalička, takže príjemné reakcie bývajú väčšinou aj od vodičov, keď sme teraz išli, kývali, ukazovali palce hore," dodáva. 

Podľa mladej gymnazistky sú farmári jedna veľká rodina. Hovorí, že ak sa nespoja, nedosiahnu nič. "Vysporiadať pozemky na Slovensku, to je aj cieľom geodetov, preto sa k nám pripojili. A tak isto sa k nám pripojili aj lesníci, lebo aj lesy plačú, ako ste videli na transparente, lebo aj tam je veľká korupcia," vraví maturantka. 

Pozrite si reportáž o proteste farmárov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy