Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Najvyšší súd zamietol sťažnosti obvinených z vraždy exprimátora Hurbanova voči väzbe
Zdielať na

Najvyšší súd zamietol sťažnosti obvinených z vraždy exprimátora Hurbanova voči väzbe

Archívne video

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR na utorkovom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosti obvinených z vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka Romana O. a Vladimíra M. proti vzatiu do väzby ako nedôvodnú.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu  v Banskej Bystrici vzal ešte koncom januára do väzby dvoch obvinených v kauze vraždy exprimátora, pričom proti rozhodnutiu vtedy podali sťažnosť. Oboch stíhajú za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva.

V prípade je obvinená aj Alena Zs., stíhaná väzobne ako údajná objednávateľka vraždy novinára Jána Kuciaka. Pre štvrtého obvineného v tejto veci Ladislava V. prokurátor vtedy návrh na väzbu nepodal.

Exprimátora a regionálneho politika Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Za úkladnú vraždu odsúdili Štefana Kaluza na 25 rokov. Polícia pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Kaluz však objednávateľa neprezradil. Obvinený Vladimír M. je bývalý šofér Aleny Zs. a Romanovi O. robila politickú kampaň proti zavraždenému Basternákovi. Vladimír M. je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú SBS.

​Pozrite si zásah NAKA v súvislosti z prípadom Hurbanovo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy