Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Do Bratislavy dorazilo asi 100 traktorov. K farmárom sa pridali aj lesníci
Zdielať na

VIDEO: Do Bratislavy dorazilo asi 100 traktorov. K farmárom sa pridali aj lesníci

BRATISLAVA / Farmári, ktorí boli od pondelka na protestnej ceste, dorazili v utorok do Bratislavy. Tak ako v minulom roku, aj tentokrát sa usadili na Tyršovom nábreží, kde už na ich príchod čakali policajti.  K farmárom sa pridali aj nespokojní geodeti a lesníci. Na mieste je aj reportér TV JOJ Dárius Haraksin.

Farmári dorazili do Bratislavy v utorok okolo obeda. Na úplne prvom traktore celej kolóny mali zavesený biely veniec, ktorý je venovaný zavraždenému farmárovi Vladovi Rybárovi. 

​Protestom chcú farmári vyjadriť nesúhlas s nemeniacou sa situáciou v slovenskom agrosektore, kde majú byť podľa ich slov utláčaní veľkými agropodnikateľmi a silnou korupciou. Pôvodne sa do protestu nahlásilo 962 farmárov s traktormi. Organizátori ale nechceli spôsobiť dopravný kolaps a tak do hlavného mesta priviedli len 100 strojov. K farmárom sa pridalo asi 30 geodetov a 30 lesníkov. 

Protest zahájený

Už v utorok niektoré z ťažkých strojov zaparkovali po meste, napríklad na Hodžovom námestí, Hviezdoslavovom námestí, takisto Župné námestie, či pred Úradom vlády.Traktory sú aj pred Národnou radou SR. 

Na Tyršovom nábreží je aj reportér TV JOJ Dárius Haraksin, ktorý celú situáciu točí NAŽIVO: 

Odhaľovanie pravdy 

Na parkovisku medzi traktormi nakrúcala rozhovor aj talianska investigatívna novinárka. Nedávno zverejnila exkluzívne zábery zo sledovania Jána Kuciaka tesne pred vraždou. Aj on sa venoval korupcii v poľnohospodárstve. "Ján Kuciak a novinárka z Malty boli zavraždení, lebo sa snažili odkrývať pravdu. My všetci žijeme v jednej Európe, preto si musíme pomáhať, sme kolegovia," vraví novinárka.

Odhaľovanie pravdy je podľa nej dôležité práve teraz viac ako kedykoľvek pred tým. Na otázku prepojenia talianskej mafie so slovenským poľnohospodárstvom má stručnú odpoveď: "No comment..." 

Stretnutie s vládou

V sobotu farmári poslali list na Úrad vlády SR a dúfajú, že dôjde k stretnutiu s jej predstaviteľmi, ako aj s ministerstvom financií a s ministerstvom životného prostredia. Medzi požiadavky farmárov patria okamžité začatie pozemkových úprav, ochrana pôdy, lesov, vody a podpora prírode blízkeho hospodárenia v lesoch, stropovanie dotácií na konečného užívateľa podľa návrhu EÚ a zavedenie protikorupčných opatrení v poľnohospodárstve a lesníctve.

Kým ministerka Matečná stretnutie odmietla, premiér ich pozval na úrad vlády so všetkými jeho ministrami. To dokedy sa v Bratislave zdržia, zatiaľ sami presne nevedia. "Všetko záleží od toho stretnutia, aké bude a ako dopadne. V každom prípade štvrtok budú voľné cesty, chceme sa zúčastniť pochodu Za slušné Slovensko," vysvetľuje hovorca iniciatívy poľnohospodárov Patrik Magdoško. 

V stredu plánujú na Tyršovom nábreží program pre deti z materských škôl a tiež zabíjačku, na ktorú pozývajú všetkých ľudí, aby ochutnali, aké je kvalitné slovenské mäso. Od 10:00 rána ale stroje vyrazia do ulíc. 

​Polícia sa na tlačovej konferencii vyjadrovala k dopravným obmedzeniam, ktoré súvisia aj s príchodom farmárov, ale najmä s prácami na cestách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy