Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Trenčíne vyrastie pamätník pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Obyvatelia s tým majú problém
Zdielať na

V Trenčíne vyrastie pamätník pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Obyvatelia s tým majú problém

TRENČÍN / Obyvateľov Trenčína rozdelil pamätník pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Ten chcú vo štvrtok osadiť na Štúrovom námestí. Objednala si ho a zaplatila iniciatíva Za slušné Slovensko. Jeho autorom je Peter Kalmus. Práve jeho meno ale mnohým prekáža. Tvrdia, že je kontroverzný.

"My už ideme po roku stavať pamätníky? Mne to príde pritiahnuté za vlasy," myslí si jeden z obyvateľov Trenčína. Ďalšia obyvateľka na tom nevidí nič zlé. V meste sa tak vytvorili dva tábory. 

Pamätník by mal vyrásť na Štúrovom námestí. "Ja sa pýtam, prečo v Trenčíne? Čo mali títo dvaja ľudia spoločné s Trenčínom?" hovorí Anton Beták, ktorý v meste býva. 

"Tento symbol nemá byť o tom, či sú odtiaľto, ale táto vec sa dotýka každého jedného z nás, mne by nevadilo, keby to bolo aj v každom meste," vysvetľuje iniciátorka pamätníka Klaudia Brázdilová. 

Pomník dala zhotoviť iniciatíva za slušné Slovensko z peňazí, ktoré im poslali počas protestov mnohí ľudia. Podľa Klaudii majú všetky povolenia a mesto nemá nič proti tomu. 

Odporcovia pamätníka spustili na sociálnych sieťach dokonca petíciu. Chcú napísať aj premiérovi. Okrem iného im vadí aj autor sochy. Vytvoril ho podľa nich kontroverzný umelec Peter Kalmus. "On sa nahý fotí na pamätníkoch a čo mi najviac vadí, že o Štúrovi povedal, že je antisemita," povedala obyvateľka Trenčína. 

Podľa iniciatívy za slušné slovensko je Peter Kalmus autorom viacerých pamätníkov venovaných spomienke na Jána a Martinu a kontroverzný nie je.

Blíži sa rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy