Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z Poľska ušli kone, ktoré sa voľne pasú na východnom Slovensku
Zdielať na

Z Poľska ušli kone, ktoré sa voľne pasú na východnom Slovensku

MEDZILABORCE / Pri Medzilaborciach sa pasú stratené kone, ktoré utiekli z Poľska. Zatiaľ sa ich nikomu nepodarilo chytiť. Miestni obyvatelia ich prikrmujú. Človek, ktorého by kone poslúchli, sa dodnes nenašiel.

Kone prešli cez hranicu z Poľska až na Slovensko ešte minulý rok. Zimu prežili zrejme len vďaka dobrým ľuďom. Miestni obyvatelia nám prezradili, že im koní bolo veľmi ľúto. "Keď napadlo veľa snehu, už ťažko by niečo spod snehu vyhrabali. Tak sme k nim chodili každý deň, niekedy každý druhý deň, syn aj s čelovkou večer išiel."

Po zime zostali zvieratá vyhladované, zoslabnuté a plaché. Najprv si nás otestovali, potom sa pomaličky priblížili. Stačil však jeden prudší pohyb či zvýšenie hlasu a hneď sa plašili. "Zo začiatku sa báli, aj medzi sebou skákali, aj my sme mali obavy."

O tom, že na Slovensko ušli poľské kone sa naše úrady dozvedeli v pondelok. "O odchyt sa už pokúšalo viacero ľudí, akonáhle ich chcel niekto chytiť za ohlavok, tak sa splašili," prezradil nám obyvateľ Medzilaboriec, Martin Bezek. 

Podľa štátnej veterinárnej a potravinovej správy bude v najbližších dňoch nasledovať dohoda s poľským majiteľom, ktorý sa musí zaviazať, že všetky náklady spojené s odchytom, s laboratórnymi vyšetreniami a prepravou uhradí. Ak by nesúhlasil, o kone príde a hrozí mu pokuta až do výšky 1000 eur v prípade fyzickej osoby, v prípade právnickej až do 40-tisíc eur. 

"Je to vysoko nezodpovedné, lebo vedel, že nastupuje zima, takže sa určite humánne k zvieratám nezachoval," vyjadril sa riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy, prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc. na adresu majiteľa koní.

Silné mrazy sužovali celé územie Slovenska niekoľko mesiacov. Teploty klesali na niektorých miestach aj na viac, ako mínus dvadsať stupňov. Pre zvieratá je toto obdobie rizikové. Pobyt vonku a to najmä vo večerných hodinách môže byť nebezpečný.

Mrazy trápia aj zvieratá

Na severe Slovenska mali asi najvyššiu pohotovosť. V kontaktnej ZOO na Liptove robili všetko pre to, aby počas zimného obdobia poskytli všetkým zvieratám adekvátny úkryt. Niektoré druhy, ktoré pochádzajú z exotických krajín si na miestne podmienky museli zvykať dlhšie a po krátkom pobyte vonku sa opäť vrátili do svojich príbytkov. Bezpečnosť zvierat bola nepretržite monitorovaná a tak neboli v priamom ohrození života. Počas zimného obdobia je dôležité zvýšiť pozornosť a pomôcť zvieratám, ktoré žijú vonku a aj vo voľnej prírode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy