Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ficova vláda neurobila nič, aby chudoby v SR bolo menej
Zdielať na

Ficova vláda neurobila nič, aby chudoby v SR bolo menej

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Predseda SDKÚ-DS chodil takmer tri mesiace po mestách a mapoval nespokojnosť občanov s vládnymi rozhodnutiami najmä v sociálnej oblasti.

Neúmerné zvyšovanie rozdielov medzi jednotlivými regiónmi Slovenska a lživá letáková vládna kampaň o nevýhodách druhého piliera dôchodkového sporenia boli dve dominantné témy, ktoré od 28. januára do 23. apríla rezonovali na trinástich stretnutiach občanov s predsedom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom a jeho spolupracovníkmi.

Prvé stretnutie s občanmi mal Dzurinda 28. januára v Skalici, posledné 23. apríla v Rimavskej Sobote. "Vládna koalícia nás obvinila, že chodíme po Slovensku organizovať demonštrácie, čo nebola pravda. My sme medzi občanov išli z úplne iných dôvodov. Chceli sme vedieť, aká je situácia v menších okresných mestách, čo ľudí zaujíma, čo ich bolí a trápi," povedal predseda SDKÚ-DS na margo spomínaných stretnutí s občanmi.

"Na trinásť stretnutí prišlo spolu 1 850 ľudí, priemerná návštevnosť bola od 100 do 300 občanov. V Rimavskej Sobote prišlo 150 obyvateľov mesta," pokračoval Dzurinda.

Ako ďalej uviedol, najviac nespokojnosti obyvatelia Prešovského, Košického a Banskobystrického kraja prejavili s čisto úradníckymi rozhodnutiami vlády o stavbách environmentálneho charakteru.

Ľudia boli nespokojní najmä s tým, že financie zo štrukturálnych fondov na budovanie skupinových vodovodov a rekonštrukciu existujúcich môžu čerpať iba obce s minimálne 2 000 obyvateľmi.

"V týchto troch slovenských krajoch je viac ako 9 000 obcí, ktoré majú menej ako 2 000 obyvateľov. Aj na základe vládneho rozhodnutia si ich obyvatelia nemôžu budovať vodovody a robiť, respektíve opravovať kanalizáciu zo štátnych peňazí. Z tohto projektu boli necitlivo vylúčení," povedal Dzurinda. Pripomenul, že vláda SR malým obciam v minulosti odporučila, aby sa pri výstavbe skupinového vodovodu združovali a vytvárali väčšie aglomerácie.

"Politici Smeru používali v predvolebnej kampani slogan: ak vstúpite do politickej strany Smer, pomôžeme vám postaviť vodovod. Dnes to už nie je pravda. V aglomerácii EkoTorysa sa zlúčilo 22 obcí, z eurofondov na projektovú dokumentáciu budúceho spoločného vodovodu použili štyri milióny korún - a úžitok z toho zatiaľ nemajú žiadny," uviedol Dzurinda.

Podľa neho necitlivý zásah vládnych úradníkov sťažuje život celému juhu Stredoslovenského kraja, kde menšie obce nemajú prístup ku kvalitnej pitnej vode z vodovodu a všetkým menším obciam Prešovského a Košického kraja, kde nemajú vybudovanú kanalizáciu.

Líder SDKÚ-DS zdôraznil, že aj takéto obchádzanie každodenných záujmov obyvateľov stredného a východného Slovenska pomáha tomu, že hoci Fico mal vo volebnom programe znižovanie rozdielov medzi jednotlivými regiónmi, realita je práve opačná. Rozdiely medzi regiónmi narastajú. Rozhodnutia vlády sú totiž v rozpore s proklamovanými projektmi.

Dzurinda ako príklad nie dobrého projektu uviedol proklamovaný projekt širokorozchodnej železničnej trate z Ukrajiny do Viedne. Ak sa bude v budúcnosti naozaj realizovať, politici SDKÚ-DS predpovedajú, že o prácu v Čiernej nad Tisou a okolí prídu tisícky ľudí. A tí, ktorí budú chcieť na železnici pracovať, sa nebudú sťahovať iba na západné Slovensko, ale priamo do Viedne.

K zvyšovaniu rozdielu medzi regiónmi prispieva aj rast cien pohonných hmôt, energií, základných potravín a liekov, čo sa negatívne prejavuje na životnej úrovni sociálne najslabších skupín obyvateľstva - dôchodcov a rodín s malými deťmi. "Dôchodcovia a mladé rodiny sú v inej situácii v Bratislavskom kraji a v inej v Prešovskom kraji alebo na juhu Banskobystrického kraja, kde je nezamestnanosť stále vysoká," konštatoval.

"Vláda Róberta Fica pre dôchodcov a mladé rodiny doteraz veľa neurobila. Ceny základných potravín a liekov neklesajú, ako Fico sľuboval v predvolebných sľuboch, ale rastú. Rastú neúmerne, čím prispievajú k prehlbovaniu chudoby na Slovensku. To je predsa známy pojem, ktorý v minulosti premiér Fico veľmi rád používal. Najmä vtedy, keď kritizoval našu vládu. Lenže jeho vláda dva roky nezvýšila rodinné prídavky. A teraz sa pustila aj do druhého piliera dôchodkového sporenia," vymenoval Dzurinda hriechy súčasného kabinetu v sociálnej oblasti.

"Ficova vláda neurobila nič, absolútne nič, aby chudoby na Slovensku bolo menej," zopakoval Dzurinda a dodal, že Ficova vláda vyvíja veľkú aktivitu okolo druhého piliera aj preto, aby strednej generácii zobral šancu na lepší dôchodok, ako majú súčasní dôchodcovia. "Dôkazom nášho názoru je lživý leták, ktorý vláda rozširuje po Slovensku, aby ľudia vystúpili z druhého piliera dôchodkového sporenia. Dôkazom neplnenia sľubov je aj vládny nezáujem o projekt Minerva, čo v praxi predstavuje ignoráciu investícií do vzdelávania, do rozvoja vedy a techniky, do školstva a výskumu," pokračoval Dzurinda.

Podľa neho všetky tieto nepremyslené kroky Ficovho kabinetu za posledné dva roky sa premietajú aj do poklesu dôvery podnikateľského stavu k investovaniu na Slovensku. "Vidieť to na raste hrubého domáceho produktu. Kým v roku 2006 bol na úrovni 8,3 percenta a v roku 2007 na hranici 10,4 percenta, prognózy pre rok 2008 predpovedajú pokles na 7 percent a na rok 2009 až na 6,2 percenta," dodal predseda SDKÚ-DS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy