Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Simona bude preverovať komisia, Csáky si pozíciu udržal
Zdielať na

Simona bude preverovať komisia, Csáky si pozíciu udržal

Predseda SMK Pál Csáky zostáva na čele strany aj po vnútrostraníckej kritike, ktorá vypukla po informáciách o kontroverznej dotácii vydavateľovi jeho knihy. Vedenie SMK mu dnes jednohlasne odhlasovalo dôveru.

Predseda SMK Pál Csáky zostáva na čele strany aj po vnútrostraníckej kritike, ktorá vypukla po informáciách o kontroverznej dotácii vydavateľovi jeho knihy. Vedenie SMK mu dnes jednohlasne odhlasovalo dôveru.

Najdôraznejší Csákyho kritik, bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, bude naopak čeliť preverovaniu straníckej etickej komisie, ktoré sa môže skončiť viacerými postihmi.

"Z prítomných 17 členov predsedníctva všetci hlasovali za to, že pán Csáky má dôveru," povedal novinárom podpredseda strany József Berényi. Neuskutoční sa ani mimoriadny kongres, ktorého zvolanie chceli iniciovať niektorí nespokojní členovia SMK. "Dohodli sme sa, že túto vec, tieto problémy, tieto chyby, sú medzi nami vydiskutované," dodal Csáky.

Kritiku voči Csákymu spustil minulý týždeň bývalý predseda strany Béla Bugár, ktorý naznačil, že šéf SMK žiadal od premiéra Roberta Fica peniaze pre vydavateľstvo, ktoré vydáva jeho knihu. Csáky to poprel a dnes tvrdil, že s Bugárom si spor vydiskutovali a nechcú sa k nemu vracať.

Poslanca Simona, ktorý po informáciách o dotácii vyzýval Csákyho otvorene na odchod a označil ho nepriamo za klamára, bude vyšetrovať republikový etický výbor, či neporušil stanovy. Ten sa má zaoberať aj druhým podnetom voči Simonovi pre údajné zverejnenie vnútorných materiálov SMK. Preverovanie sa môže skončiť aj vylúčením zo strany, obmedzením členstva a stratou straníckych funkcií.

Csáky tvrdil, že Simonov návrh na jeho odstúpenie podporovalo len niekoľko predstaviteľov a sám dnes vraj musel na vedení strany vyzývať, aby niekto o hlasovanie v tejto veci požiadal.

Bugár potvrdil, že o spornej dotácii už nechce hovoriť. "Pre stranu je lepšie, ak takéto mediálne prestrelky nebudú," povedal novinárom. Zároveň však poznamenal, že s Csákym uzavrel len jednu spornú vec a odmietol novinárom povedať, či má predseda SMK jeho dôveru. Potvrdil však, že v budúcom volebnom období sa už nechce venovať politike. "Mojím cieľom je, aby som mohol odísť z politiky tak,(...) aby strana povedzme nebola mojím odchodom poškodená," povedal.

Simon aj dnes vyhlásil, že Csáky by mal prenechať svoj post niekomu inému, pretože nedokáže udržať stranu pokope. Nechcel však povedať, čo spraví, ak ho strana pre jeho výroky potrestá. "Nič proti strane som neurobil," povedal novinárom.

Napätie v SMK trvá už viac ako rok po tom, čo Csáky zvíťazil v súboji o post predsedu strany nad Bugárom. Aj pred výmenami názorov o dotáciu si bývalý a súčasný predseda SMK viackrát adresovali v médiách kritické odkazy. Tiež Simon už viackrát vystúpil s kritickými názormi.

Vnútorné rozpory sa zatiaľ výraznejšie neodrazili v preferenciách SMK, ktoré sa v poslednom období pohybovali medzi ôsmimi a desiatimi percentami. Vnútrostranícke problémy sa po voľbách v roku 2006 nevyhli ani zvyšným dvom opozičným stranám.

Zdielať na

Najčítanejšie správy