Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Špeciálni psi si zmerali sily
Zdielať na

Špeciálni psi si zmerali sily

V Ružomberku sa včera odohrala súťaž, kde si zmerali svoje sily špeciálne vycvičené psy na vyhľadávanie drog i ich psovodi. A psy si riadne konkurovali. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Včera sa stretlo niekoľko špeciálne vycvičených psov na vyhľadávanie drog v Ružomberku. Tu si meralo svoje sily sedem párov profesionálov, avšak nielen zvierat, ale aj ich psovodov. A súťažili o pohár riaditeľa ústavu na výkon väzby. Táto na Slovensku prvýkrát usporiadaná súťaž je per víťazov odrazovým mostíkom k podobnej medzinárodnej súťaži v Čechách, kam nás pôjde reprezentovať.

Psy súťažili v niekoľkých disciplínach. V prvom rade museli hľadať skutočné drogy. Skúšalo sa, či dokážu vyhľadať kokaín, heroín, hašiš či marihuanu. Hľadali u človeka a takisto aj v autách, autobusoch či vo vlaku. Pes je pritom vycvičený tak, že keď nájde majiteľa drogy, nepohryzie ho, ani mu inak neublíži, ale hlasne upozorní svojho psovoda.

Psov nesmie pomýliť nič - ani aromatické látky ako mydlo či káva, ktoré sa dávajú do balíku s drogou. Psy sa nesmú pomýliť a svojich psovodov na slovo poslúchať. Zaujímavosťou je tiež, že nesmie reagovať na streľbu, len pokojne sedieť, kým nedostane povel. A na povel trikrát zašteká.

Zdielať na

Najčítanejšie správy