Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Úrad vlády bude kontrolovať efektivitu štátnych orgánov
Zdielať na

Úrad vlády bude kontrolovať efektivitu štátnych orgánov

Zdroj: TV JOJ

Úradu vlády SR sa má zjednodušiť kontrolovanie štátnych orgánov, či hospodária efektívne.

Úradu vlády SR sa má zjednodušiť kontrolovanie štátnych orgánov, či hospodária efektívne.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o kontrole v štátnej správe, ktorú parlamentu predložil podpredseda vlády Dušan Čaplovič zo Smeru-SD. Zákon z roku 1996 určil úrad vlády za ústredný orgán na kontrolu, ale neriešil, čo sa považuje za efektívne hospodárenie.

Princíp efektívnosti štátnej správy definuje až Čaplovičova novela. Princípom efektívnosti štátnej správy bude fungovanie úradov na požadovanej úrovni, v požadovanom rozsahu a kvalite v nadväznosti na to, koľko budú mať peňazí a úradníkov. Úrad vlády má dohliadať aj na efektívne využitie eurofondov. Zmeny budú účinné od 1. mája tohto roka.

Kontrola sa má zlepšiť aj vo využívaní peňazí z eurofondov. Hlava štátu súhlasila s novelou zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite. Účinná bude od 1. júna. Minister financií Ján Počiatek novelou presadil zavedenie štátneho auditu, ktorý má vykonávať rezort financií alebo kontrolné orgány iných ministerstiev po odsúhlasení ministerstvom financií pri kontrole nakladania s prostriedkami z rozpočtu Európskej únie alebo s inou zahraničnou pomocou.

Novela definuje štátny audit ako nezávislú, objektívnu, overovaciu, hodnotiacu a uisťovaciu činnosť týkajúcu sa prostriedkov spoločných programov SR a EÚ a pomoci zo zahraničia poskytnutej na základe medzinárodných zmlúv.

Novela ďalej upravuje podmienky pri zámene štátneho majetku alebo prenájme dočasne prebytočného majetku štátu. Prijatou úpravou chce napríklad ministerstvo financií vytvoriť súťažné prostredie pri nájme dočasne prebytočného majetku štátu tým, že zakotvuje povinnosť zverejniť ponuku na nájom v dennej tlači. Dočasne prebytočný nehnuteľný majetok sa má okrem výnimočných prípadov prenajímať len za trhové

Prezident ďalej odobril novelu zákona o štátnej službe colníkov a novelu o Protidrogovom fonde. V rade fondu, ktorá je jeho najvyšším orgánom, bude mať zastúpenie aj Ministerstvo kultúry (MK) SR a samosprávne kraje (VÚC).

Počet členov rady sa zvýši zo súčasných 15 na 17. Zvýši sa tiež počet členov dozornej rady fondu z troch na päť. Novela povoľuje fondu čerpať peniaze z eurofondov a prijímať finančné dary.

Zároveň sa fond zaradil medzi príjemcov dvoch percent z dane z príjmov. Zvýšila sa aj maximálna suma určená na financovanie správy fondu z dvoch na 2,5 milióna korún. Novela je účinná od 1. júna.

Zdielať na

Najčítanejšie správy