Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Proti právnej negramotnosti treba bojovať
Zdielať na

Proti právnej negramotnosti treba bojovať

Zdroj: Old Shoe Woman/ilustračné

Deti na Slovensku si zaslúžia lepšiu ochranu ich práv, tvrdí verejný ochranca práv Pavel Kandráč, ktorý im chce účinnejšie pomáhať.

Verejný ochranca práv Pavel Kandráč vyzýva na boj proti právnej negramotnosti, dôslednú ochranu práv detí a na riešenie súdnych prieťahov. Ako konštatoval počas dnešnej prezentácie správy o jeho činnosti v roku 2007, právna negramotnosť na Slovensku pretrváva a ovplyvňuje mnohé konflikty, ktoré vznikajú medzi občanmi či medzi občanmi a orgánmi verejnej správ.

Mrzí ho rozšírený názor, že mládež a deti nemajú záujem o verejné veci. Z jeho skúseností vyplýva, že deti sa zaujímajú o svoje práva a o veci verejné. Je potrebné, aby sme vedeli, "čo si deti myslia, aké sú ich názory, stanoviská. Potom sa nečudujme - ak neprídeme my, príde drogový díler, pretože príde až za nimi," upozornil Kandráč.

V oblasti práv detí vybavil ombudsman za šesť rokov svojej činnosti viac ako 1 300 podnetov a poskytol vyše 2 500 právnych usmernení. O radu ho pritom žiadajú aj malé deti, aj žiaci materských škôl. Spolu so školami preto chce vytvoriť systém žiackych ombudsmanov, ktorým by sa ich rovesníci zverovali ľahšie ako dospelým.

Podporuje i ďalšie opatrenia na ochranu práv detí. Nepovažuje preto za potrebné zriadiť v SR samostatný úrad detského ombudsmana. Kandráč pripomína, že je ombudsmanom všetkých obyvateľov Slovenska, aj detí.

Veľkú časť zo 195 prípadov porušenia Ústavy SR, ktoré vlani riešili právnici verejného ochrancu ľudských práv, spôsobili zbytočné prieťahy v súdnom konaní. Vedúca Kancelárie verejného ochrancu práv Henrieta Antalová na dnešnej tlačovej besede informovala o tom, že viaceré z nich pomohol ombudsman urýchliť, keď vyzval súd na riešenie prípadu.

"Najdlhším bolo viac ako 16 rokov trvajúce konanie, v ktorom súd nekonal v jednotlivé obdobia, ktoré dokopy robili až sedem rokov a v ďalšom prípade bol súd dokonca sedem rokov nečinný súvisle," uviedla. Za srdcervúce prípady Antalová označila spory dotýkajúce sa priamo detí.

Verejný ochranca práv pomáhal v roku 2007 napríklad urýchliť konanie o určenie otcovstva, ktoré sa viedlo od roku 1995 a vlani ešte nebolo rozhodnuté. V inom prípade zas matka pre štvorročnú nečinnosť súdu pri určení otcovstva jej dieťaťa nemohla vlani, keď prišla o prácu, požiadať o dávku v hmotnej núdzi. Musela by na to totiž predložiť rozsudok o určení otcovstva a o určení výživného.

Súdne konanie sa pritom začalo v roku 2003. Rodiny tak vinou štátneho orgánu - v tomto prípade súdu, zostávajú bez akýchkoľvek prostriedkov, upozornila Antalová. Pripomenula, že občana nezaujímajú dôvody prieťahov na súdoch, ako choroba sudcu, či to, že je zavalený prípadmi. Úlohou štátu je zabezpečiť výkon súdnej moci.

Verejný ochranca práv nemá právo legislatívnej iniciatívy, napriek tomu dlhodobo upozorňuje ministrov a parlamentné výbory na problémy, ktoré majú občania SR s uplatňovaním svojich práv v praxi. Doteraz ponúkol zákonodarcom viaceré návrhy na úpravu zákonov, ktoré sa týkajú práv detí, dôchodkov či problémov, ktoré môže priniesť prechod na euro dôchodcom, dodala Antalová.

Uplynulý rok poskytol verejný ochranca ľudských práv 5 004 právnych usmernení, vybavil 2 288 podnetov a v 195 prípadoch preukázal porušenia Ústavy SR. Podrobnosti o práci ombudsmana možno nájsť na internetovej adrese: http://www.vop.gov.sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy