Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pri mestskom parku spílili storočné ginko
Zdielať na

Pri mestskom parku spílili storočné ginko

Zdroj: TV JOJ

Počas týždňa sa uskutočnilo na mestskom úrade ústne pojednávanie o žiadosti o výrub. Mesto neinformovalo, ako rozhodlo a dnes skoro ráno strom vyrúbali.

Storočné ginko dvojlaločné pri mestskom parku je už minulosťou, dnes ho v ranných hodinách spílili. O výrub mediálne najznámejšieho trenčianskeho stromu požiadala spoločnosť Arman Intech Reality, ktorá plánuje stavať na tomto pozemku štvorhviezdičkový hotel, polyfunkčný objekt a podzemné
garáže.

Počas týždňa sa uskutočnilo na mestskom úrade ústne pojednávanie o žiadosti o výrub. Mesto neinformovalo, ako rozhodlo a dnes skoro ráno strom vyrúbali.

"Pokiaľ sa strom vyrúbal, muselo byť kladné stanovisko mesta," reagoval pre agentúru SITA prednosta mestského úradu František Sádecký. "Bol to prejav arogancie moci. Mesto vydalo rozhodnutie a hneď sa urobil výrub. Samospráva hlavne nemala rozhodovať o výrube, pretože bol na Krajský úrad životného prostredia (KÚŽP) podaný návrh na vyhlásenie ginka za chránený strom, preto mesto konalo nezákonne," povedala Zuzana Václavová z občianskeho združenia Pre prírodu. KÚŽP v Trenčíne doposiaľ o návrhu nerozhodol.

Podľa Václavovej za výrub môže aj novela Zákona o ochrane prírody z decembra minulého roka. "Na jej základe už nebude môcť byť občianske združenie účastníkom konania, takže keď podá Arman Intech žiadosť o výrub, budeme už len ako zúčastnená osoba, čiže nebudeme môcť podať odvolanie," povedala ešte v novembri Václavová a jej slová sa dnes naplnili.

Peter Wilfling zo združenia Občan a demokracia upozornil, že novela Zákona o ochrane prírody nie je v súlade s Aarhuskym dohovorom, ktorý hovorí o účasti verejnosti na rozhodovacom procese. Na tento dohovor podľa jeho slov pristúpilo Slovensko aj Európska únia, a teda je pre nás záväzný.

V Trenčíne sú ešte tri chránené ginká. Okrem výrubu dnešného, sa uvažovalo aj o jeho presadení, čo by si vyžiadalo veľké náklady a nebolo isté, či by sa strom ujal. Výška stromu bola 25 metrov a šírka koruny 15 metrov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy