Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kontroverzný návrh práva na odpoveď sa podľa Fica výrazne nezmení
Zdielať na

Kontroverzný návrh práva na odpoveď sa podľa Fica výrazne nezmení

Sporný návrh práva na odpoveď sa v novom tlačovom zákone už výraznejšie nezmení. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu to dnes vyhlásil premiér Robert Fico.

Sporný návrh práva na odpoveď sa v novom tlačovom zákone už výraznejšie nezmení. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu to dnes vyhlásil premiér Robert Fico. Návrh kritizovala opozícia, médiá a zástupca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, za jeho úpravy sa tento týždeň prihováralo aj vedenie menšej koaličnej strany ĽS-HZDS.

"Možno, že sa urobia nejaké štylistické úpravy, ale neverím, že by podstata tohto ustanovenia vypadla z návrhu tlačového zákona. Na tomto sa určite vo vládnej koalícii dohodneme," vyhlásil premiér. Dodal, že koalícia ustúpila už tým, že z predlohy vypustí iné kritizované ustanovenie, podľa ktorého by ministerstvo kultúry mohlo médiá pokutovať za zľahčovanie vojen či drog.

Kritici právu na odpoveď vyčítali, že noviny by povinne museli zverejňovať reakcie ľudí či politikov aj na pravdivé články. Fico dnes naopak právo na odpoveď obhajoval a opäť zaútočil na médiá, ktoré podľa neho nepíšu pravdu. "Je to návrh, ktorý rešpektuje dobré tradície Európy," vyhlásil. "Končí zlaté obdobie nezmyslov a klamstiev v médiách," dodal.

O tlačovom zákone bude ešte hlasovať parlament. K návrhu sa poslanci môžu dostať na budúci týždeň.

Proti návrhu tlačového zákona protestovali vo štvrtok celoštátne denníky na titulnej strane. Opozícia zas už skôr odmietla hlasovať za reformnú lisabonskú zmluvu Európskej únie, kým koaličné strany nesplnia jej požiadavky týkajúce sa tlačového zákona.

Zdielať na

Najčítanejšie správy