Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ani po 3 výberových konaniach nemá Gándhího škola riaditeľa
Zdielať na

Ani po 3 výberových konaniach nemá Gándhího škola riaditeľa

Zdroj: SITA

Štvrté výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa v priebehu vyše roka sa má uskutočniť v osemročnom internátnom Gymnáziu v Lučenci, takzvanom Gándhího gymnáziu, ktoré navštevujú prevažne rómski žiaci.

Štvrté výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa v priebehu vyše roka sa má uskutočniť v osemročnom internátnom Gymnáziu na Gemerskej ceste v Lučenci, takzvanom Gándhího gymnáziu, ktoré navštevujú prevažne rómski žiaci zo sociálne slabých rodín.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ako zriaďovateľ školy odmietol vymenovať do funkcie riaditeľa víťaza januárového výberového konania Petra Gábora s odôvodnením, že nespĺňa kvalifikačné predpoklady. Gábor na to reagoval tak, že sa vzdal dočasného poverenia riadiť školu.

Postup samosprávneho kraja označuje za úsilie poškodiť školu a dosadiť na miesto riaditeľa politického nominanta Dušana Jezného. "Niekto chce zarábať na rómskych deťoch cez Európsky sociálny fond. Je to totiž výhodná cieľová skupina pre tvorbu projektov," povedal Gábor.

Dodal, že rada školy je zrejme zbytočná, keď zriaďovateľ neberie do úvahy jej názor. "Už pred poldruha rokom sa hovorilo o politických tlakoch, že riaditeľom sa má stať Jezný," povedal Gábor.

Gábor vyhral výberové konanie aj pred rokom, to však bolo zrušené pre posunutie termínu. Nasledujúce výberové konanie v novembri bolo podľa neho ako aj podľa predsedu školskej rady Vladimíra Berka zmanipulované a zmarené nezákonným konaním úradníkov BBSK.

"Gándhího" gymnázium pre nadané rómske deti z celého Slovenska vzniklo v roku 2004 vo Zvolene. Počas vlaňajších letných prázdnin sa na základe rozhodnutia krajskej samosprávy presťahovalo do Lučenca.

Kým aktuálny školský rok toto gymnázium začínalo so 70 žiakmi, v súčasnosti ich má 45. Po posledných udalostiach, keď museli žiaci na víkend opustiť internát, nastúpilo v pondelok na vyučovanie len 20 detí.

Situáciu bol dnes priamo na mieste riešiť poverený vedúci odboru školstva Úradu BBSK Miroslav Martiš. Ako uviedla hovorkyňa BBSK Adriana Jobbiková, od stredy 19. marca bude dočasne poverená výkonom funkcie riaditeľky gymnázia jedna z učiteliek Katarína Mišánková.

K výberovým konaniam ani k odchodu žiakov sa hovorkyňa nevyjadrila. "Výučba bude prebiehať v plnom rozsahu. Nová pani riaditeľka bude poverená až do vyhlásenia nového výberového konania na funkciu riaditeľa," uzavrela Jobbiková.

Zdielať na