Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pre nákazu klusavkou utratili v Hodruši-Hámroch 50 oviec
Zdielať na

Pre nákazu klusavkou utratili v Hodruši-Hámroch 50 oviec

V obci Hodruša-Hámre v žarnovickom okrese utratili pre nákazu klusavkou 50 oviec. Veterinári zrejme zlikvidujú ešte ďalších 90 oviec z chovu. Napísal to dnes denník Nový čas, ktorý sa odvolal na informácie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

V obci Hodruša-Hámre v žarnovickom okrese utratili pre nákazu klusavkou 50 oviec. Veterinári zrejme zlikvidujú ešte ďalších 90 oviec z chovu. Napísal to dnes denník Nový čas, ktorý sa odvolal na informácie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Klusavka je podobná choroba ako BSE pri kravách.

"Budú usmrtené hneď, ako to dovolia podmienky," informoval Ivan Hanuska zo žiarskej veterinárnej správy o utratení ďalších oviec. Dodal, že veterinárna správa urobila všetky opatrenia, aby sa choroba nerozšírila aj na iné zvieratá. Nakazené ovce chovateľa z Hodruše sú zatvorené podľa denníka v murovanej ovčiarni.

"Klusavka patrí do rovnakej skupiny ako BSE," poznamenal veterinár. Na rozdiel od choroby šialených kráv však nebol dokázaný možný prenos na človeka. Podľa Hanusku mlieko a mliečne výrobky oviec chorých na klusavku nepredstavujú pre človeka riziko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy