Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Turisti v zime uprednostňujú T. Lomnicu pred Smokovcami
Zdielať na

Turisti v zime uprednostňujú T. Lomnicu pred Smokovcami

Zdroj: archív redakcie

Nárast návštevnosti turistov v Tatranskej Lomnici súvisí podľa riaditeľa ZCR s väčšími možnosťami na lyžovanie ako v Smokovcoch.

Obmedzené možnosti na lyžovanie v Smokovcoch a Tatranskej Lomnici významne ovplyvňuje správanie návštevníkov Tatranských informačných kancelárii (TIK), ktoré prevádzkuje Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Kým v lete najnavštevovanejším infocentrom bola kancelária v Starom Smokovci, v zime je to naopak TIK v Tatranskej Lomnici. V decembri navštívilo TIK v Starom Smokovci len 1012 návštevníkov, v Tatranskej Lomnici malo záujem o informácie v decembri až 1 956 turistov. V januári TIK v Tatranskej Lomnici navštívilo 1 903 turistov a TIK v Starom Smokovci 1 213 návštevníkov. Podobná situácia je aj vo februári. Tohtoročná návštevnosť oboch kancelárií je pritom viac ako dvojnásobne vyššia než v rovnakom období minulého roku.

Nárast návštevnosti turistov v Tatranskej Lomnici súvisí podľa riaditeľa ZCR Petra Chudého s väčšími možnosťami na lyžovanie ako v Smokovcoch. Okrem Lomnického sedla je tu v prevádzke aj stredisko Jamy a Čučoriedky. V Smokovcoch je v prevádzke jedine Jakubkova lúka, vhodná najmä pre rodiny s deťmi a v prevádzke je aj nenáročná Dolná lúka na Hrebienku.

Lyžiarske možnosti výrazne ovplyvňujú najmä jednodňových návštevníkov, ktorí sa zaujímajú hlavne o podmienky na lyžovanie v jednotlivých strediskách.
Obmedzené podmienky na lyžovanie vo Vysokých Tatrách využíva časť návštevníkov Vysokých Tatier aj na túry k vysokohorským chatám. Práve o tieto informácie majú návštevníci informačných kancelárií najčastejšie záujem. Až za tým nasledujú otázky o možnostiach na lyžovanie, a to nielen o alpské, ale aj o bežecké. Hneď za tým sa návštevníci najčastejšie o kultúrno-historické pamiatky širšieho regiónu. "Zaujímajú ich otváracie hodiny v kostoloch a múzeách v Kežmarku či Levoči," doplnil P. Chudý.

V januári medzi návštevníkmi dominovali Slováci a Poliaci. Až za nimi boli turisti z krajín bývalého Sovietskeho zväzu a Česi. Významnejšiu skupinu návštevníkov Vysokých Tatier tvoria aj Maďari a nemecky hovoriaci turisti. Do Vysokých Tatier však zavítali aj hostia z Japonska, Chorvátska, Izraela, Talianska a Francúzska.

Zdielať na

Najčítanejšie správy