Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Opozícia vysvetľovala veľvyslancom EÚ dôvody blokovania zmluvy EÚ
Zdielať na

Opozícia vysvetľovala veľvyslancom EÚ dôvody blokovania zmluvy EÚ

Zdroj: TV JOJ

Opoziční lídri po schôdzke nepotvrdili skoršie vyjadrenie premiéra Roberta Fica, podľa ktorého postoj SDKÚ-DS, SMK a KDH k ratifikácii zmluvy vyvolal v EÚ zdesenie.

Zástupcovia opozičných strán dnes vysvetľovali veľvyslancom krajín Európskej únie dôvody, pre ktoré zatiaľ nechcú podporiť v parlamente ratifikáciu reformnej zmluvy únie.

Národná rada tento týždeň trikrát odložila hlasovanie o Lisabonskej zmluve, keďže koalícii sa nepodarilo získať potrebnú ústavnú väčšinu pre jej podporu. Opozícia odmietla hlasovať o zmluve pre kontroverzný návrh tlačového zákona.

Opoziční lídri po schôdzke nepotvrdili skoršie vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) , podľa ktorého postoj SDKÚ-DS, SMK a KDH k ratifikácii zmluvy vyvolal v EÚ zdesenie. "O zdesení nemôže byť ani reči. (...) Naopak, mám dobrý pocit, že tie dôvody, ktoré nás trápia, sme mohli dobre formulovať," tvrdil šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda po schôdzke s veľvyslancami. Odmietol, že by diplomati tlmočili výstrahy zo strany ich krajín.

Podobne sa vyjadril aj šéf SMK Pál Csáky. "Ja som tu ani šokovaných ani pobúrených veľvyslancov nevidel. Videl som profesionálov, ktorí si pozorne vypočuli naše stanoviská a kládli nám seriózne otázky," povedal.

Opozícia po stretnutí potvrdila, že naďalej trvá na svojej požiadavke, aby vláda pred hlasovaním o zmluve najskôr pristúpila na zmeny v novom tlačovom zákone, ktorého vládny návrh podľa nej ohrozuje slobodu médií.

"Naša pozícia je jasná, chceme dialóg, chceme hľadať dohodu na tlačovom zákone a chceme, aby vláda zišla z tej cesty, ktorá obmedzuje priestor na demokraciu, tak pre opozíciu, ako aj pre médiá, pre mimovládne organizácie," poznamenal Dzurinda.
Podľa Dzurindu a Csákyho od koalície neprišla zatiaľ žiadna ponuka na rokovanie. Csáky zapakoval, že prezident Ivan Gašparovič by mal zvolať spoločné rokovanie zástupcov parlamentných strán.

O Lisabonskej zmluve, ktorá mení fungovanie EÚ, by mali poslanci hlasovať najskôr na budúci týždeň vo štvrtok. Z opozičných strán sa proti dokumentu v minulosti otvorene postavilo iba KDH; zvyšné dve strany, SDKÚ-DS a SMK, ho vo všeobecnosti podporujú.

Aby Lisabonská zmluva mohla platiť, musia ju ratifikovať všetky členské štáty EÚ. Objavili sa pritom úvahy, že odmietnutie zmluvy na Slovensku by ohrozilo ratifikáciu v celej únii.

Zdielať na

Najčítanejšie správy