Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vyhlásenie I. Gašparoviča k Lisabonskej zmluve
Zdielať na

Vyhlásenie I. Gašparoviča k Lisabonskej zmluve

Gašparovičovo vyjadrenie k Lisabonskej zmluve. <b>VIDEO: prezidentov prejav</b>

Vážené dámy, vážení páni,

rozhodnutie opozičných lídrov nepodporiť v parlamente návrh Lisabonskej zmluvy ma prekvapilo, a netajím, že priam zaskočilo. Slovenská republika prešla za 15 rokov samostatnosti úspešnú cestu etablovania sa v medzinárodných ekonomických a bezpečnostných štruktúrach. Svojimi rozhodnutiami a krokmi, ktoré sa opierali o konsenzus na domácej politickej scéne sme dokazovali, že sme vyspelou demokratickou krajinou schopnou napĺňať očakávania našich partnerov.

Slovensko si tak zodpovednými rozhodnutiami budovalo imidž dôveryhodného a predvídateľného partnera, ktorý svojím politickým a ekonomickým potenciálom je prínosom do medzinárodného spoločenstva.

V súvislosti s integračnými procesmi v EÚ Slovenská republika vždy podporovala riešenia, ktoré posúvali túto organizáciu spoločných politických, ekonomických a sociálnych hodnôt smerom k zlepšeniu kvality života občanov. Aj za cenu, že nie vždy plne odzrkadľovali náš národný záujem.

Avšak rozhodnutia, ktoré v tejto súvislosti prijímal slovenský parlament, postoje ktoré v integračných otázkach zaujímali jednotlivé strany, ma napĺňali hrdosťou a zároveň presvedčením, že slovenská politická scéna rýchlo dospela, že v kľúčových otázkach vieme zaujať spoločný postoj. Napriek rozdielnym vnútropolitickým záujmom či ideológii. Stačí spomenúť postoj relevantných politických strán v súvislosti s referendom o vstupe do EÚ, či schvaľovaním textu ústavnej zmluvy v Národnej rade.

Súčasný postoj slovenskej opozície, ktorá dala najavo, že nepodporí návrh Lisabonskej zmluvy, považujem za odsúdeniahodný. Je popretím integračnej agendy týchto strán z minulého obdobia, je popretím nepísaných politických pravidiel zahranično-politického konsenzu, ktoré sa vytvárali počas uplynulých rokov na slovenskej politickej scéne. A nedá mi povedať, že je to krok, ktorý smeruje nielen k oslabeniu pozície Slovenskej republiky ako dôveryhodného partnera, ale je to nedôstojné gesto vo vzťahu k členským krajinám EÚ. Považujem za politicky nezodpovedné podmieňovať prijatie Lisabonskej zmluvy za zmenu tlačového zákona. Ide o neporovnateľné normy, kde sa jedna týka budúcnosti 27 európskych štátov a druhá upravenia vnútorných vzťahov v mediálnej oblasti.

Slovenská republika je vyspelým demokratickým štátom, kde existujú inštitúty, na ktoré sa môže opozícia kedykoľvek obrátiť. Ak nebude spokojná so znením schváleného mediálneho zákona môže sa obrátiť na Ústavný súd. V prípade neschválenia Lisabonskej zmluvy však opravný inštitút neexistuje. Nemajú teda pravdu tí, ktorí hovoria, že hlasovanie o zmluve sa môže neskôr zopakovať.

Export našich čiastkových vnútropolitických zápasov do európskej politiky, ktorá v súvislosti s Lisabonskou zmluvou stojí pred vážnymi rozhodnutiami, považujem za nedôstojné postaveniu, ktoré má dnes Slovensko v rodine európskych krajín. Najmä, ak sa hrá o budúcnosť EÚ. Z tohto dôvodu mi dovoľte, aby som sa obrátil na lídrov opozície, poslancov a vyzval ich, aby svoj krok zvážili a prehodnotili.

Slovenská politická scéna už neraz dokázala svoju vyspelosť a pevne verím, že tomu bude i teraz.

Viac uvidíte v Novinách TV JOJ o 19.30.

Zdielať na

Najčítanejšie správy