Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neobrábaný pozemok začína ožívať. Farmári tvrdia, že ide o kamufláž v kauze preverovania dotácií
Zdielať na

Neobrábaný pozemok začína ožívať. Farmári tvrdia, že ide o kamufláž v kauze preverovania dotácií

RUSKÝ HRABOVEC / Farmári upozorňujú na zvláštnu aktivitu v okolí dedinky Ruský Hrabovec, v okrese Sobrance. Majú podozrenie, že tu ide o kamufláž kvôli preverovaniu v kauze dotácií, ktoré poberala bývalá poslankyňa parlamentu Rošková. Tvrdia, že niektoré pasienky tu zrazu majú dobrého gazdu.

Miestni farmári spozorovali na pozemku zvýšený výskyt poľnohospodárskych strojov. Niekoľko rokov sa pritom o pasienok nikto nestaral, tvrdia farmári. "Bolo to úplne zarastené asi tri roky," povedal jeden z miestnych. Farmári majú pocit, že sa tu niekto snaží čo najrýchlejšie upraviť pozemok len preto, aby sa vyhol problému s agrodotáciami z minulosti. Nájomca to ale odmieta. 

Farmári chcú prísnu kontrolu. Stopa vraj totiž vedie k exposlankyni parlamentu Roškovej. Tá na pozemku oficiálne vlastní farmu s dobytkom, chýbajú jej ale pasienky v blízkosti. Kontrolóri už majú k dispozícii všetky potrebné dôkazy, aby situáciu posúdili. Ihneď po prevalení kauzy s agrodotáciami spustili špeciálnu previerku priamo na mieste. Terajšie aktivity vraj už nikomu nepomôžu. "Nabehli kontrolóri platobnej agentúry, tri skupiny," uviedol riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. 

Získané informácie sa analyzujú. Už čoskoro sa údajne verejnosť dozvie kto pochybil a aké to bude mať následky. "Boli tam naozaj plochy, ktoré boli značne zanedbané a plochy, ktoré boli v poriadku," dodal Kožuch. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy