Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Odpad podľa všetkého na čiernu skládku dovážal 9 rokov. Otáznikov je ale viac
Zdielať na

Odpad podľa všetkého na čiernu skládku dovážal 9 rokov. Otáznikov je ale viac

PODUNAJSKÉ BISKUPICE / Za vývoz odpadu na čiernu skládku klepli policajti po prstoch 62-ročnému Bratislavčanovi. Odpad mal dovážať do Podunajských Biskupíc už od roku 2009 a teraz mu hrozí väzenie. Otáznik stále visí aj nad ďalšou čiernou skládkou v spomínanej obci.

Podľa doterajšieho vyšetrovania mal 62-ročný Ján P. dovážať na pozemky na Jegenešskej ulici v Podunajských Biskupiach odpad rôzneho druhu. Jednalo sa predovšetkým o výkopovú zeminu a kamenivo, stavebný odpad a zmiešaný odpad z demolácií, ako aj biologicky rozložiteľný odpad a autovraky. "Dovážať odpad mal umožniť aj iným subjektom, ktorý mal následne ukladať bez príslušného povolenia orgánu štátnej správy," informuje policajná hovorkyňa Lucia Miháliková. 

Škodu vyčíslili na približne 300 tisíc eur. Vyšetrovateľ už 62-ročného Jána obvinil zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi. "Obvinený je stíhaný na slobode a v prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 3-8 rokov," dodáva Miháliková.

Ďalšia čierna skládka

Otáznik však stále visí nad ďalšou čiernou skládkou v Podunajských Biskupiciach. Tá sa nachádza v tesnej blízkosti recyklačnej spoločnosti. Práve pred jej bránami protestovali v pondelok rozhorčení miestni obyvatelia. Recyklačná spoločnosť však obvinenia, že za čiernou skládkou stoja práve oni odmieta. "Predmetný kopec, ktorý je vidieť od cesty, je čiernou skládkou, s týmto tvrdením súhlasíme, avšak nie je to na pozemkoch spoločnosti Vassal. Uvedenú skládku spoločnosť už niekoľko mesiacov na vlastné náhrady likviduje," stálo v stanovisku spoločnosti. 

Zákonnosť 

Podľa starostky však v Podunajských Biskupiciach nemá čo robiť ani samotná recyklačná spoločnosť. "Hovoríme stále, že v tomto areáli nie sú územné rozhodnutia, ani stavebné povolenia, ani na prevádzkovanie strojov, ani na objekty."

Slovenská inšpekcia životného prostredia v recyklačnej spoločnosti vykonala od roku 2009 deväť kontrol. "Dvakrát bolo zistené porušenie zákona o odpadoch a následne udelená pokuta. V súčasnosti vykonáva SIŽP v spoločnosti VASSAL EKO s.r.o. kontrolu, pri ktorej bude preverovať zákonnosť jej činnosti," uviedla inšpekcia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy