Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fico na sneme Smeru nešetril kritikou na prezidenta Kisku. Chystajú aj zmeny v rámci strany
Zdielať na

Fico na sneme Smeru nešetril kritikou na prezidenta Kisku. Chystajú aj zmeny v rámci strany

Google News Button Sledovať správy

ČASTÁ / Vo štvrtok navečer sa v Častej Papierničke konalo pracovné rokovanie strany Smer-SD. Venovali sa najmä schvaľovaniu výrazných zmien stanov strany. O členstvo v predsedníctve príde veľa členov, pretože sa zužuje. Ešte pred rokovaním ale predseda strany Robert Fico predstúpil pred novinárov a kritikou nešetril najmä na adresu prezidenta Andreja Kisku.

Ako jednu z hlavných cieľov si strana Smer-SD na čele s Robertom Ficom dala prispôsobenie štruktúry strany na novú kvalitu, ktorá bude lepšie reagovať na politickú situáciu, ako aj rozdelenie pozícii predsedu strany od pozície predsedu vlády. 

Škrtanie členov

Snem bol rozdelený na dve časti. V tej prvej sa Fico vyjadril verejne pred novinármi o politickej situácii posledných mesiacov. Druhá časť sa diala za uzatvorenými dverami, kde riešili vnútrostranícke témy. Výrazne znížili počet ľudí v prdsedníctve z 34 členov na 15. Volili ale iba siedmich, nakoľko osem malo členstvo isté z titulu funkcie. 

Kiskova dvojitá tvár

V úvode expremiér začal výrokmi prezidenta Andreja Kisku o "úspešnom príbehu Slovenska" a následne poukázal na to, že o štyri dni neskôr už prezident hovoril inak. Dôvodom vola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Nestali sa podobné činy aj v iných krajinách? Prečo sa v prípade vraždy Ernesta Valka netancovalo na jeho hrobe? My sme vtedy neodsudzovali a neobviňovali, ale čakali sme na dôkazy," povedal Fico. 

Čierna diera Európy 

Útok na vládu a jednotlivých členov stál na troch pilieroch, tvrdí Fico. Sú nimi prezident, organizátori pochodov a média. "Stali sme sa svedkami paradoxu, kedy slobodu slova dementujú samotné média," uviedol s tým, že podľa neho sa médiá stali neobjektívnymi a šírili tak dezinformácie. Žiadna krajina podľa Fica nezažila taký obrat ako Slovenská republika. "Z noci na ráno sme sa stali z úspešnej krajiny neúspešnou. Za mesiac sme sa stali čiernou dierou Európy."

Expremiér očakával, že hlava štátu urobí všetko, aby obhajovala úspechy Slovenka, za ktoré sa predtým staval. Jeho účasť v udalostiach bola viac ako smutná a nekonštruktívna, povedal. Tak ako povedal v pondelok po rokovaní užšieho vedenia strany, rešpektuje slobodu prejavu verejného vyjadrenia názoru, ale odmieta, aby traja mladí ľudia diktovali strane, ktorá vyhrala voľby kto bude alebo nebude ministrom vnútra.  

Opozícia nie je hrozba

​Smerom k opozícii sa vyjadril iba v krátkosti. Podľa neho nepredstavujú žiadnu hrozbu. "Už konečne vyhrajte demokratické parlamentné voľby a zostavte vládu," odkazuje im Fico. Poukázal tiež, že z funkcie predsedu vlády neabdikoval zo žiadnej slabosti, bol to prejav zodpovednosti k danej situácii. "Ústavným spôsobom sme vyriešili politickú krízu." 

Ďalšou métou najbližších rokov je zvyšovanie platov a to nielen v štátnej sfére, ale aj celkové zvyšovanie minimálnej mzdy a to až nad 500 eur. "Áno, robíme aj chyby, ale robíme aj obrovský kus dobrej práce, za ktorou si budeme stáť," dodal na záver predseda strany Robert Fico. 

Prezident Kiska vo štvrtok vymenoval novú ministerku vnútra, nominantku Smeru Denisu Sakovú: 

Robert Fico sa správa k Slovensku ako dobyvateľ na okupovanom území, píše vo svojom komentári Arpád Soltész: 

Súvisiace články