Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poisťovne budú musieť platiť prácu 34 nemocníc
Zdielať na

Poisťovne budú musieť platiť prácu 34 nemocníc

Zdroj: archív

Peniaze pre svoju prácu má zaistených 34 štátnych nemocníc a zdravotníckych zariadení

Peniaze na svoju prácu bude mať v budúcnosti zaistených 34 štátnych nemocníc a zdravotníckych zariadení.

Rozhodol o tom vládny kabinet Roberta Fica, ktorý dnes schválil nariadenie o minimálnej sieti nemocníc. Návrh ministra zdravotníctva kritizovala napríklad Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá zastupuje menšie nemocnice predovšetkým v správe samospráv. Tie sa do zoznamu zariadení vo vládnom nariadení nedostali.

Medzi zariadenia, ktoré budú mať isté zmluvy s poisťovňami, presadilo ministerstvo zdravotníctva fakultné nemocnice a špecializované ústavy, ako napríklad Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Do zoznamu sa dostali aj psychiatrické liečebne, ktoré v predchádzajúcich návrhoch nariadenia neboli.

Od nariadenia, ktoré bude platiť od polovice novembra, sa očakáva, že otvorí možnosti na rušenie prebytočných nemocničných lôžok, a tým prispeje šetreniu peňazí.

Kritici mennému zoznamu nemocníc vyčítali, že štátne zariadenia získajú neoprávnenú výhodu. Peniaze od poisťovní získajú aj napriek tomu, že nebudú zlepšovať svoje služby.

Poisťovne už skôr vyhlásili, že uzatvoria zmluvy s väčším počtom zariadení, než ministerstvo navrhlo do nariadenia. Rozhodujúce pre ne budú potreby pacientov, povedali ich zástupcovia.

Na Slovensku bolo podľa skorších informácií ministerstva ešte na konci roka 2005 celkovo 140 nemocníc a liečební.

Zdielať na

Najčítanejšie správy