Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chemik Ertl mal v tíme aj Slováka
Zdielať na

Chemik Ertl mal v tíme aj Slováka

Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Nositeľ Nobelovej ceny vedec Gerhard Ertl spolupracoval aj so Slovákom Dušanom Veličom.

V tímoch vedca Gerharda Ertla, ktorý získal tohtoročnú Nobelovu cenu za chémiu, pracoval posledné dva roky aj Slovák Dušan Velič. Podieľal sa na výskumoch s použitím ultra rýchlych laserov. Tie boli časťou záverečnej fázy výskumov, ktoré patrili do portfólia na udelenie najvýznamnejšieho vedeckého ocenenia. Ertl dostal cenu za výskum chemických procesov na povrchoch pevných látok.

"Ertl priamo riadil niekoľko skupín, naše výskumy boli súčasťou práce jednej skupiny," povedal dnes ČTK Velič, ktorý v súčasnosti prednáša na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. Na Ertlových výskumoch mohol Velič pracovať priamo vo Fritz Haber Inštitúte v Berlíne, ktorého je Ertl riaditeľom.

Podľa Veliča sa Ertl stal pre mnohých veľmi inšpiratívnym človekom. "Je to jeden z mála ľudí, ktorý dokázal spojiť neuveriteľnú ľudskú dobrotu s vedeckou múdrosťou," tvrdil Velič.

Ertl pred niekoľkými týždňami tiež prednášal na Slovensku na pozvanie Slovenskej chemickej spoločnosti.

Okrem prednášania na Prírodovedeckej fakulte Velič pracuje v Medzinárodnom laserov centre v Bratislave. Výskumný inštitút zriadilo ministerstvo školstva. V centre tiež pracujú s ultra rýchlymi lasermi a časť výskumov zodpovedá výskumom, ktoré realizoval aj Ertl.

Podľa Nobelovho výboru pomohla práca nemeckého vedca Ertla k vybudovaniu základov modernej chémie povrchov a našla uplatnenie v mnohých odvetviach. Jeho výskumy pomohli pri popísaní reakcie oxidu uhoľnatého na platine, ktorá sa doteraz používa v katalyzátoroch áut na čistenie výfukových plynov. Svojím výskumom prispel aj k vysvetleniu dôvodov poškodzovania ozónovej vrstvy Zeme.

Zdielať na

Najčítanejšie správy