Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Európska komisia ocenila slovenského študenta
Zdielať na

Európska komisia ocenila slovenského študenta

Zdroj: EU

Európska komisia ocenila slovenského stredoškoláka Ľubomíra Urbančoka na súťaži pre mladých vedcov do 20 rokov.

Európska komisia ocenila slovenského stredoškoláka Ľubomíra Urbančoka na súťaži pre mladých vedcov do 20 rokov.

V španielskej Valencii sa od 14. septembra v modernom komplexe múzea vedy a techniky Princa Felipe konalo celoeurópske finále 19. ročníka súťaže Európskej komisie pre mladých vedcov (EUCYS). Na súťaži sa zúčastnilo 121 študentov z 32 krajín a predstavili 80 originálnych súťažných projektov z chémie, biológie, ekológie, informatiky, matematiky, fyziky a spoločenských vied.

Ako informovala predsedníčka občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska Lívia Majerníková, vo Valencii nás reprezentovali Milan Maretta z Gymnázia na Exnárovej 10 v Košiciach s projektom "Sledovanie toxického vplyvu ortuti a kadmia na vývoj Artemia salina". Annamária Šofranková a Viktória Soltészová z Gymnázia svätého Tomáša Akvinského v Košiciach sa predstavili s projektom "Tečenie prúdu kvapaliny s voľným povrchom a vznik kvapiek" a Ľubomír Urbančok z Gymnázia na Námestí padlých hrdinov 2 vo Fiľakove s projektom "Štúdium symbiotickej premennej hviezdy BF Cygni."

Európska komisia na základe výsledkov hodnotenia pätnásťčlennej medzinárodnej komisie rozdala autorom deviatich najlepších projektov celkovo 28 500 eur a ďalším desiatim autorom špeciálne ocenenia. Aj projekty slovenských študentov porotcov zaujali. Prácu Ľubomíra Urbančoka ocenili špeciálnym ocenením - týždennou stážou v Európskom južnom observatóriu v Čile, ktoré je hodnotené ako najšpičkovejšie astronomické pracovisko na svete.

Zdielať na

Najčítanejšie správy