Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prvorodičky sú stále staršie, niektorým vekovým kategóriám bráni etika
Zdielať na

Prvorodičky sú stále staršie, niektorým vekovým kategóriám bráni etika

BRATISLAVA / Indka sa stala v 72 rokoch najstaršou prvorodičkou na svete. Ani slovenské ženy sa neboja riskovať. Vek prvorodičky sa každým rokom posúva smerom nahor aj u nás. Slovenky, ktoré by mohli byť už babkami sa aj u nás stávajú mamičkami a zároveň prvorodičkami.

Žena z Indie má 72 rokov a jej muž o sedem viac. Ani vysoký vek ich nezastavil predtým, aby si splnili svoj životný sen. Babičku na miestnej klinike asistovanej reprodukcie umelo oplodnili a ona priviedla na svet svoje prvé dieťa.

"Dá sa to, ale je to o poriadnych dávkach hormonálnej liečby," uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre reprodukčnú medicínu Martin Petrenko.

"Áno, ide to. Ale samozrejme tam je dôležité, že embryo pochádza od iných ľudí v mladšom veku. Určite to tak bolo aj v tomto prípade," hovorí gynekologička z Centra asistovanej reprodukcie Lenka Reismüllerová.

Tehotná v päťdesiatke

Súčasná medicínska prax aj na Slovensku hovorí, že kým ma žena menštruáciu, otehotnieť môže aj v päťdesiatke. Ak je menopauze, otehotnieť môže tiež. Za pomoci umelého oplodnenia. "Vieme to urobiť i tak a robíme to. Liekmi vzpružíme maternicu, nadopujeme placentu. Dieťa môže byť úplne zdravé," dodala Reismüllerová.

"V rámci Európy ale platí, že z etického kódexu sa odporúča umelé oplodnenie len do 48 rokov," hovorí hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre reprodukčnú medicínu Martin Petrenko.

Oficiálne štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií hovoria, že vek matky prvorodičky sa každým rokom zvyšuje aj na Slovensku. Tou najstaršou je 52-ročná žena.

"Máme veľa takých klientov, ktorí chcú dieťa. Aj po štyridsaťpäťtke. Dokonca k nám chodia aj ženy z Čiech, lebo u nich je to legislatívne možné do 49 a u nás je to možné v každom veku,"
dodala Reismüllerová.

Ženy riskujú

Podľa odborníkov žena týmto rozhodnutím aj riskuje. "Telo ženy biologicky je nastavené do 48 rokov. Potom je to už zdravotne riskantné. Od tlaku, srdca, žíl, veľa komplikácií a tiež vývojové vady u detí," dodal Petrenko.

Vývoj medicíny napreduje a tým narastá možnosť mať dieťa vo veku 50, 60 či 70 rokov. "Treba si uvedomiť, že dieťa sa ľahko môže stať sirotou," dodal Petrenko.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy