Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Minister Richter zrovnoprávnil všetkých ovdovených
Zdielať na

Minister Richter zrovnoprávnil všetkých ovdovených

BRATISLAVA / Popri rozdávaní zo sociálnych balíčkov si štát spomenul aj na vdovy a vdovcov. Platné zákony ich delili podľa toho, kedy im zomrel manžel, či manželka. Niekedy len pár dní rozhodovalo o tom, či mali alebo nemali nárok na peniaze od štátu. Zmena príde od začiatku roka.

Alene zomrel manžel pred januárom 2004, a tak sa jej nárok na vdovské posudzuje podľa dovtedy platného zákona. Na vdovy, ktorým manželia zomreli v roku 2004, platí iný zákon. "Ja neviem, čo sú toto za zákony," hovorí Alena.

Najväčšou diskrimináciou žien, ktorým bol vdovský dôchodok priznaný pred rokom 2004, je odlišné doživotné poskytovanie vdovských dôchodkov po dovŕšení dôchodkového veku oproti ženám, ktoré ovdoveli po roku 2003. Kým ženy ovdovelé po roku 2003 majú nárok na výplatu vdovského dôchodku vždy po dovŕšení dôchodkového veku, u žien, ktoré ovdoveli pred rokom 2004, to tak nie je.

Nedôslednosť

Vdovám svitla nádej, že v rámci druhého balíčka príde rad i na nich a že od 1. januára 2016 sa zákon zmení. Plány ministra pokazila vlastná nedôslednosť pri náprave zákona.

"Majú si počkať na to, až budeme definitívne pripravení riešiť ich problém," povedal minister Richter. "Odhadom máme čísla špecifikované, ale po konzultácii a na základe pripomienky, ktorá bola vznensená z ministerstva financií, sme nutení sa k problematike vrátiť," dodal minister PSVaR.

Zrovnoprávnené postavenie

"Vzhľadom na to, že sa vraciame 11 rokov dozadu, bolo nevyhnutné viac analyzovať dopady a presné počty vdov a vdovcov, ktorých sa problematika bude týkať," vysvetľuje minister. Zákon odstránil bariéry a časové lehoty, ktoré diskriminovali niektoré vdovy len preto, lebo ich manžel zomrel pred 1. januárom 2004.

"Zrovnoprávnili sme postavenie vdov a vdovcov z hľadiska nároku je rovnaké, aké bolo aké bolo pred rokov 2004," dodal Richter.

Téme sa venuje redaktorka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy