Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Generálny prokurátor obvinil Procházku za krátenie dane
Zdielať na

Generálny prokurátor obvinil Procházku za krátenie dane

BRATISLAVA / Prokurátor generálnej prokuratúry obvinil Radoslava Procházku pre krátenie dane počas predvolebnej kampane v súvislosti s nahrávkou, ktorú zverejnil Igor Matovič.

Polícia začala najprv trestné stíhanie, potom ho prokuratúra pre chyby zastavila. Keď napokon polícia trestné oznámenie odmietla, prokuratúra šéfa strany Sieť obvinila, pre Aktualne.sk to potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Krátenie dane

"Prokurátor Generálnej prokuratúry po preskúmaní rozhodnutia vyšetrovateľa, ktorým odmietol vec podozrenia zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy a vyšetrovacieho spisu, uznesením zo dňa 10. 11. 2014 predmetné rozhodnutie vyšetrovateľa zrušil, pretože bolo vydané v rozpore so zákonom," zdôraznila pre Aktuálne.sk Predajňová.

"Zároveň prokurátor tým istým rozhodnutím začal trestné stíhanie v trestnej veci a súčasne vzniesol obvinenie voči doc. JUDr. Radoslavovi P. PhD. pre zločin skrátenie dane a poistného v štádiu prípravy. Proti uzneseniu o vznesení obvinenia bola podaná sťažnosť, na základe ktorej rozhodne nadriadený prokurátor o dôvodnosti vznesenia obvinenia,“ dodala.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka avizuje spoluprácu s Generálnou prokuratúrou (GP) SR v kauze nahrávky z dielne Igora Matoviča. "Rešpektujem pôsobnosť generálnej prokuratúry a pri objasňovaní tejto veci jej poskytnem plnú súčinnosť," uviedol v reakcii na medializované informácie z GP SR pre agentúru SITA Radoslav Procházka.

V rozpore so zákonom

Kauza Matovič – Procházka sa zamotáva od začiatku. Polícia najprv začala v tejto veci trestné stíhanie. Krátko na to však dozorujúci prokurátor toto uznesenie vyšetrovateľa pre formálno-procesné chyby zrušil a nariadil opätovne konať a rozhodnúť. Postup vyšetrovateľa bolo totiž podľa prokuratúry v rozpore so zákonom.

VIAC ČÍTAJTE TU: Prokuratúra zastavila stíhanie v kauze Procházka, polícia pochybila

Rozruch okolo Procházkovej kampane vypukol v júni, keď šéf OĽaNO Igor Matovič prišiel s informáciou, že šéf Siete si chcel u neho vybaviť inzerciu bez dokladov. Najprv ho vyzval na test na detektore lži, neskôr vyrukoval s nahrávkou predmetného rozhovoru.

Nahrávku si môžete pripomenúť tu:

Oboch aktérov v tejto súvislosti ešte pred začatím trestného konania vypočuli na generálnej prokuratúre. Tá potom prípad posunula na políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy