Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prokuratúra zastavila stíhanie v kauze Procházka, polícia pochybila
Zdielať na

Prokuratúra zastavila stíhanie v kauze Procházka, polícia pochybila

BRATISLAVA / Pred takmer dvomi týždňami polícia začala trestné stíhanie vo veci nahrávky medzi Igorom Matovičom a Radoslavom Procházkom. Portál aktuálne.sk prišiel s informáciou, že prokuratúra trestné oznámenie zastavila. Začalo sa pátranie prečo. Generálna prokuratúra hovorí o chybe vyšetrovateľa.

Prokuratúra zrušila policajné uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci financovania prezidentskej kampane Radoslava Procházku. "Bolo zrušené z dôvodu procesných pochybení v rámci vydávania tohto uznesenia,“ povedal pre agentúru SITA prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek.

"Znamená to v podstate len to, že orgány činné v trestnom konaní musia opätovne preskúmať podklady, ktoré majú na vydanie rozhodnutia a opätovne rozhodnúť,“ dodal. Informáciu o tom priniesol portál Aktuálne.sk, správu však neskôr stiahol.

Stíhanie LEN zrušené

Hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová upozornila, že dozorujúci prokurátor v tomto prípade trestné stíhanie nezastavil, bolo len zrušené uznesenie vyšetrovateľa, ktorý v tejto veci začal trestné stíhanie.

"Rozhodnutie vyšetrovateľa bolo v rozpore so zákonom. Aktuálne je trestné konanie v štádiu konania pred začatím trestného stíhania a vyšetrovateľ je povinný podľa Trestného poriadku vo veci opätovne konať a rozhodnúť v zákonnej lehote," uviedla Predajňová.

Vyšetrovateľ dostal teraz od prokurátora pokyn zabezpečiť konkrétne písomné podklady do vyšetrovacieho spisu a tiež lehotu, do ktorej má v prípade opätovne rozhodnúť.

Stíhanie sa začalo v septembri

V súvislosti s kauzou okolo Procházkovej kampane začala polícia v septembri trestné stíhanie vo veci podozrenia z prípravy trestného činu skrátenia dane a poistného.

Nikoho konkrétneho neobvinili. Policajný prezident Tibor Gašpar 24. septembra vyhlásil, že nasledovať by mali štandardné vyšetrovacie úkony, čiže výsluchy, prípadne expertízne skúmania.

O VYŠETROVANÍ ČÍTAJTE VIAC TU: Kauza Matovič vs. Procházka, prípad vyšetruje polícia.

Celá kauza vypukla v júni, keď šéf OĽaNO Igor Matovič prišiel s informáciou, že prezidentský kandidát a šéf Siete Radoslav Procházka si chcel u neho vybaviť inzerciu bez dokladov. VIAC SA DOZVIETE TU: Matovič obvinil Procházku z čierneho financovania kampane

Súvisiace články

Najčítanejšie správy