Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič obvinil Procházku z čierneho financovania kampane
Zdielať na

Matovič obvinil Procházku z čierneho financovania kampane

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) obvinil neúspešného prezidentského kandidáta Radoslava Procházku (Sieť) z podvodného financovania jeho kampane. Matovič tvrdí, že mu chcel platiť za inzerciu načierno bez dokladu. Procházka je pripravený podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži.

Čisté svedomie

Vedúci Procházkovho štábu Martin Dubéci potvrdil, že za inzerciu v tituloch vydavateľstva Regionpress na základe faktúr zaplatili spolu 17 224 eur, z toho 2 870 eur bola DPH. "Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť," povedal.

Matovič dôkazy nemá, lebo sa celá záležitosť odohrala medzi štyrmi očami. Počíta s tým, že Procházka povie, že si vymýšľa. Preto ho vyzýva, aby sa podrobili detektoru lži. "Mám úplne čisté svedomie. Pôjdem na detektor," uviedol pre noviny.sk Radoslav Procházka.

"Budem sa ho pýtať otázky o čiernom financovaní jeho kampane, na jeho sponzorov a skutočné náklady na kampaň. Ak sa dokáže, že som si to vymyslel, odídem definitívne z politiky," vyhlásil Matovič.

Inzercie na pol strany

Procházka mal od Matoviča vyžadovať, aby sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho predvolebnej kampane. Dvojmesačné mlčanie Matovič zdôvodnil tým, že rozmýšľal o zverejnení informácie. "Chcel som odísť z politiky, ale zachoval by som sa ako zbabelec," vyhlásil.

Podľa Matoviča približne mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb požiadal Procházka o osobné stretnutie. "Procházka ma požiadal o sprostredkovanie inzercie do 39 novín siete Region press, ktoré vydáva naša rodinná firma. Išlo o dve polstranové inzercie na zadnej strane v hodnote cca 17 200 eur s DPH na propagáciu jeho osoby."

Najväčšie politické sklamanie

Následne mu mal oznámiť, že by si prial platiť inzerciu bez dokladu. Na Matovičovu otázku, aký pomer by chcel platiť načierno bez dokladu, povedal, že od 50 do 90 percent.

Podľa jeho slov ho kandidát na najvyššiu funkciu v štáte nahováral na porušenie zákona, aby sa stal spolupáchateľom daňových zločinov. Išlo o jeho najväčšie politické sklamanie.

"Neviem si predstaviť väčší cynizmus a pokrytectvo politika, ako poúčať a moralizovať, hovoriť o novom étose verejnej služby a zároveň ľudí okrádať o ich dane. V čom je iné jeho konanie od Mečiarovej igelitky, fiktívnych darov SDKÚ, alebo hlasu podobnému Ficovi? V ničom!" vyhlásil Matovič.

Veľký rozdiel

Líder OĽaNO so svojím tvrdením prichádza až teraz. Nechcel zasiahnuť do predvolebných kampaní pred prezidentskými voľbami a eurovoľbami. Matovič vylučuje s Procházkom akúkoľvek spoluprácu.

"Neviem si predstaviť zveriť mu štátny rozpočet. Ak sa obdobné svinstvo dozviem o iných, okamžite zverejním informáciu," upozornil. Špecialisti odhadli, že kampaň Procházku stála 700 až 800 tisíc eur. Oficiálne priznal 250 tisíc eur. "Kde sa stratil rozdiel? Možno chcel preprať peniaze od finančných skupín, alebo sponzorov," dodal. 

Populárnejšia Sieť

Ak by sa parlamentné voľby konali posledný víkend v mesiaci máj, dopadli by nasledovne. Takmer 35 percent by získala strana SMER-SD a hneď za ňou Procházkova Sieť s podporu viac ako 13 percent.

Na tretej priečke by sa podľa agentúry Focus umiestila KDH s takmer deviatimi percentami a s 5,3 percentami hlasov by získala Matovičova OĽaNO. Päticu uzatvára SDKÚ-DS s rovnakým počtom percent hlasov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy