Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rovnaký účet za odvoz. Taxikári chcú pevné ceny
Zdielať na

Rovnaký účet za odvoz. Taxikári chcú pevné ceny

BRATISLAVA / Rovnaký účet za taxík bez ohľadu na to, ktorá taxi-služba vás odvezie. To je požiadavka, ktorú mali na ministerstvo dopravy priniesť samotní zástupcovia taxi-služieb. Aj preto rokujú so štátom napríklad o pevnej cene za každý kilometer.

Taxikári tvrdia, že by jednotná cena bola výhrou nielen pre cestujúcich, ale aj pre nich. "Združenia taxi-sližieb vyjadrili požiadavku, aby ceny za taxíky boli regulované," potvrdil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

"Zákazník by mal potom istotu, že na ktorýkoľvek taxík sadne, platí rovnako," vyjadril sa predseda Cechu Taxi Bratislava Milan Velčický.

Ten má už aj jasnú predstavu o jednotnej cene za kilometer jazdy taxíkom, a to 1,10 eur za kilometer.

Plusom pre cestujúcich by mala byť istota, že ich žiaden taxikár neprekvapí horibilným účtom. "V súčasnosti platí pre taxislužby voľná tvorba cien, to znamená, že taxikár môže mať akúkoľvek cenu," hovorí Velčický.

Koniec lacnému jazdeniu

Nevýhodou by však bolo, že by sa už nedalo taxíkom jazdiť za extrémne nízke ceny. Taxikári priznávajú, že týmto krokom chcú ukončiť jazdenie za tzv. dumpingové ceny. "Mala by to byť cena, ktorá skutočne pokryje náklady taxikára na výkon činnosti. Robili by teda osem až desať hodín denne, nie ako dnes niektorí aj štrnásť hodín," tvrdí Velčický.

Štát teraz podľa našich informácií čaká na presvedčivé argumenty od taxikárov, že toto opatrenie pomôže nielen taxikárom, ale aj cestujúcim. "Prebiehajú trojstranné rokovania medzi ministerstvom dopravy, ministerstvom financií a združeniami taxislužieb," zakončil Kóňa.  

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy