Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodiči nad 65 rokov musia mať okrem vodičského preukazu aj potvrdenie od lekára, že môžu šoférovať
Zdielať na

Vodiči nad 65 rokov musia mať okrem vodičského preukazu aj potvrdenie od lekára, že môžu šoférovať

BRATISLAVA / Vodiči nad 65 rokov musia mať potvrdenie o tom, že si môžu sadnúť za volant. Takúto prehliadku u lekára musia absolvovať v pravidelných intervaloch. Počas pandémie koronavírusu to však neplatilo a vodiči seniori mali dočasnú výnimku. Od prvého augusta zákon túto povinnosť ukladá opäť.

Vodiči nad 65 rokov musia mať okrem vodičského preukazu aj potvrdenie od lekára, že môžu šoférovať. To kontroluje polícia. Počas pandémie však títo vodiči ak dovŕšili daný vek toto dočasne mať nemuseli a ani si ho po skončení platnosti nemuseli predlžovať. Teraz sa to však už zmenilo. "Od 1. augusta 2022 je účinná novela o cestnej premávke na základe ktorej sú povinní absolvovať lekársku prehliadku," povedal riaditeľ dopravnej polície PPZ Tomáš Vrábel. 

Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti vodiča vydáva všeobecný lekár. Aké vyšetrenia musí starší človek absolvovať sa presne povedať nedá záleží to totiž od zdravotného stavu. "Či potrebuje k tomu očné vyšetrenie, krčné vyšetrenia či bude potrebovať ešte ďalšie vyšetrenia, na ktoré pacient chodí či už je to diabetológ, kardiológ, alebo prípadne neurológ," uviedol všeobecný lekár pre dospelých Marián Šóth. 

Potvrdenie lekár dokonca môže vydať aj s výnimkami. Napríklad, že vodič môže auto riadiť len určené kilometre alebo s doprovodom. "To znamená či to je jazda v meste, jazda do 50 km alebo jazda počas dňa počas nosiť, alebo spolu sediaci aby bol vodič, ktorý ma platné vodičské oprávnenie," povedal Šóth.

Podľa štatistík polície sa minulý rok pod dopravného nehody pre zdravotné problémy podpísalo 27 dopravných nehôd. Vodiči do 65 rokov ich spôsobili 18, tí nad 65 celkovo 9. Policajti preto upozorňujú všetkých starších vodičov, aby nepodceňovali lekárske prehliadky, ktoré sú potrebné nato, aby, mohli šoférovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy