Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezidentka ostro kritizuje vládu Eduarda Hegera. Napriek koaličnej kríze nemôže rozpustiť parlament
Zdielať na

Prezidentka ostro kritizuje vládu Eduarda Hegera. Napriek koaličnej kríze nemôže rozpustiť parlament

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa politológa prezidentka otvorene počíta s trojkoalíciou bez SaS. Okrem ostrej kritiky smerom k vláde Eduarda Hegera, či rôznych odkazov a symbolických gest nemá veľa možností, ako túto krízu zvrátiť a takpovediac primäť politikov k rozumu. Chýbajú jej na to právomoci. História však ukazuje, že politický zvrat môže prísť aj so správou prezidenta v parlamente.

"Ak ste za 2 mesiace nedokázali nájsť východisko z koaličnej krízy, ako chcete riešiť všetky závažné krízy, ktoré na Slovensko dopadajú? Takto sa vládnuť nemá a nedá," povedala Čaputová. "Prezidentka, podobne ako drvivá väčšina verejnosti stratila trpezlivosť s touto vládou najmä v situácii, keď sa nám blíži veľmi ťažké obdobie a vláda rieši samu seba, a mne prišlo najzaujímavejšie, že počítala s trojkoalíciou," uviedol politológ Jozef Lenč. 

Takéto ostré slová ešte z úst prezidentky smerom k vláde Eduarda Hegera ešte nezazneli. Akokoľvek tvrdá však táto kritika bola, reálnu zmenu môže priniesť iba vtedy, ak zamrzí aj samotných vládnych aktérov alebo aspoň poslancov. Napriek hlbokej koaličnej kríze prezidentka v tejto situácii nemôže rozpustiť parlament. Urobiť tak môže až v prípade, ak by 3 mesiace po sebe nebol uznášaniaschopný.

To sa však na Slovensku doteraz nestalo. "Hlava štátu má v dnešnej situácii skôr symbolické právomoci, môže parlamentu podať správu o stave republiky, v ktorej bude na parlament apelovať, aby situáciu vyriešil. Nie je to pre nich záväzné odporúčanie, ale tým, že to robí hlava štátu, je to váha funkcie, ktorú majú zohľadniť," povedal ústavný právnik Vincent Bujňák. 

Zlomovou bola správa, ktorú v roku 1994 predniesol prezident Michal Kováč. Vyústila až do toho že parlament napokon vyslovil nedôveru vláde Vladimíra Mečiara. Okrem Mečiarových nedemokratických praktík Kováč kritizoval aj to, že na vládnutie nemal potrebnú väčšinu, presadzoval svoju pravdu ako jedinú a u ľudí panovala hlboká nedôvera ľudí voči štátu. "Kováč vychádzal z osobnej skúsenosti s Mečiarom. Ja si nemyslím, že akokoľvek kritický by bol prejav pani prezidentky, že by to viedlo k tomu, že či už SaS alebo niekto iný z koalície by razom zmenil názor a vyslovil nedôveru vláde," uviedol Lenč. 

Vláda sama môže požiadať parlament o dôveru. Prezidentka jej to ale nemôže nariadiť. "Celkom by sa mi páčilo, keby sa rozšírila tá kompetencia, že za istých okolností predstúpiť pred parlament a povedať že, žiadam, aby ste potvrdili dôveru aktuálnej vláde. To by mohlo byť veľmi užitočné práve v takej situácii, ako sa nachádzame dnes," povedal komentátor Arpád Soltész. Zuzana Čaputová si tiež od pemiéra Hegera vyžiadal zozna možných budúcich ministrov, ktorí by nahradili odídencov z SAS. Mená však nemusí akceptovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy