Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nemá taxikár preukaz na viditeľnom mieste? Neplaťte mu
Zdielať na

Nemá taxikár preukaz na viditeľnom mieste? Neplaťte mu

BRATISLAVA / Taxikári a prepravcovia osôb majú za sebou prvý deň s novými pravidlami. Novela zákona číslo 56 o cestnej doprave mnohým ale narobila poriadne vrásky. Nie je preto vylúčené, že počas sviatkov sa vám nepodarí zohnať taxík.

Zmeny majú priniesť menej administratívy

Taxikári s novelou zákona nesúhlasia. "Mám 8-ročné auto, ktoré môžem hodiť do záchoda," tvrdí jeden z oslovených taxikárov. Jeden z dôvodov, prečo väčšina taxikárov nie je spokojná so zmenami, je aj určený vek auta.

To najprv muselo mať najviac päť rokov odo dňa uvedenia do prevádzky alebo najazdených najviac 100 000 kilometrov s benzínovým motorom alebo 150 000 kilometrov s naftovým motorom. Neskôr bol povolený vek 8 rokov. Kým ale zákon po dlhých naťahovačkách vstúpil do platnosti, autá taxikárom takpovediac "zostárli".

Tieto zmeny majú priniesť podnikateľom zjednodušenú administratívu pri získavaní licencií a povolení, zaviesť podmienky pri prevádzkovaní taxislužieb. Podľa ministerstva dopravy mali podnikatelia dosť času sa pripraviť.

"Od 1. marca 2012 sa vydávajú koncesie už len podľa súčasného zákona. Všetci taxikári musia splniť rovnaké podmienky a tieto licencie im budú platiť 10 rokov ," potvrdil ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Podľa niektorých taxikárov sa zmenia podmienky na trhu, ale tie nezabránia nelegálnemu podnikaniu. "Nemyslím si, že tým zákonom sa niečo vyrieši. Možno pár taxikárov odpadne, odpadne pár starých taxikárov, ktorí si nemohli dovoliť kúpiť nové autá, ale pritom ich predchádzajúce autá spĺňali zákon," dodáva jeden z taxikárov.

Teraz už všetci taxikári, či už noví alebo tí, čo svoju profesiu vykonávajú dlhodobo musia absolvovať skúšku spôsobilosti na Krajskom úrade dopravy. Získať certifikát a preukaz vodiča vozidla taxislužby, ktorý musí byť v aute umiestnený na viditeľnom mieste. Zaplatiť koncesie a ďalšie papierovačky.

Menej taxíkov na cestách počas sviatkov

Licenciu a všetky s tým spojené náležitosti tak ako taxikári, budú musieť mať aj takzvaní vodiči na neverejnú dopravu, ktorí občas v rámci podnikania prevážali osoby.

Keďže si niektorí vodiči dali pri vybavovaní potrebných náležitostí načas a teraz sa vo veľkom nahrnuli do úradov vybavovať si doklady, nie je vylúčené, že im ich z kapacitných dôvodov nestihnú vydať a tak je možné, že počas sviatkov bude na cestách menej taxíkov.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy