Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Už tretí deň k nám tečie menej plynu
Zdielať na

Už tretí deň k nám tečie menej plynu

BRATISLAVA / Menej plynu k nám z Ruska prichádza už tretí deň. Situácia sa teda nelepší. Slovensko prijíma približne o 10 percent menej, ale Poľsko hlási obmedzenia dodávok ruského plynu až o polovicu.

Poliaci od začiatku týždňa, Slovensko tretí deň a najnovšie dostávajú menej plynu aj Rakúšania. Napriek tomu, že plynu dostávame menej už tretí deň, plynári situáciu naďalej upokojujú. "Tento výpadok nemá žiadny vplyv na to,ako sú naši zákazníci zdrojovaním," tvrdí hovorca SPP Peter Bednár. 

Klesli o 45 percent

Najhoršie na tom sú Poliaci, ktorým už vo štvrtok klesli dodávky plynu o 45 percent. Rovnako ako my, zatiaľ nepanikária. "Našťastie sme v situácii, kedy máme plné zásobníky. Chýbajúci plyn si zároveň zabezpečujeme z juhu a západu. Toto všetko nám kompenzuje straty," povedalhovorca PGNIG Rafal Pazura.

Treťou krajinou, ktorá má plynu menej, je Rakúsko. Naši susedia zaznamenali pokles o 15 percent. Viedeň ale dostala z Moskvy vysvetlenie, že Gazprom dopĺňa zásobníky plynu.

"Pre vzniknutú situáciu ohľadom plynu sme navrhli trojstranné rokovania Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie na 20. septembra v Berlíne," tvrdí hovorkyňa Európskej komisie Marlene Holzner.

Akcia vyvoláva reakciu

Naopak, Rusi naďalej popierajú pokles dodávok plynu do Poľska. Od piatku vstupujú do platnosti aj nové sankcie voči Rusku.  "Hovoríme o zákaze vstupu na kapitálové trhy vývoze citlivých technológií. Požiadali sme zároveň aj o rozšírenie zoznamu osôb, ktoré spolupracujú so separatistami na východe Ukrajiny," povedala hovorkyňa EÚ pre zahraničnú politiku Maja Kocijančič.

Na zozname je 24 Rusov, okrem iného aj nacionalista Žirinovskij, ale aj veľké ropné spoločnosti či päť vplyvných bánk. Popri iných aj Sperbank, ktorá má pobočku aj na Slovensku. Na sankcie únie chce samozrejme reagovať aj Rusko. Moskva už vyhlásila, že každá akcia, má svoju reakciu.

"Je to absolútne nepriateľská politika, ktorá okrem toho kontraproduktívne zasiahne európske záujmy. Prijmeme opatrenia primerané škodám, ktoré sankcie spôsobia," povedal hovorca ruského MZV Alexander Lukaševič.

Pozrite si reportáž redaktora Richarda Juriša:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy