Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európe hrozí tma, varuje expert
Zdielať na

Európe hrozí tma, varuje expert

Zdroj: Reprofoto/The Daily Telegraph

BRUSEL / Medzinárodná agentúra pre energiu doporučuje, aby Európska únia investovala prostriedky do výstavby nových elektrární. V opačnom prípade hrozia masívne výpadky elektriny. Hlavný ekonóm agentúry Fatih Birol tvrdí, že únia nezvládla energetickú politiku. Správu priniesol britský The Daily Telegraph.

Medzinárodná agentúra pre energiu doporučuje, aby Európska únia do roku 2035 investovala do výroby elektriny približne 2,2 biliónov dolárov.

Európe sa nepodarilo zmierniť svoju závislosť na dovoze energií vrátane plynu z Ruska. Krajiny Európskej únie sa nedohodli na jasnej energetickej koncepcii, píše český server iDnes.cz.

Druhá najvyššia na svete

Podľa experta na energetiku Fatiha Birola ide o vážne varovanie. "Európsky trh s elektrinou sa ocitol v nebezpečných vodách. Musí sa spamätať, inak sa ponoríme do tmy. Skutočne nežartujem," varoval.

Investičná potreba Európy v elektroenergetike je podľa agentúry po Číne druhou najvyššou na svete, píše britský The Daily Telegraph.

Energetické koncerny rozširovanie elektrární neplánujú. Dôvodom je nedostatok finančných prostriedkov.

Alternatívou bridlicový plyn

Ďalší problém predstavuje plyn. Európska únia zaisťuje 30 percent svojej potreby z Ruska. Významné množstvo odoberá aj z Nórska, kde sú zásoby obmedzené. 

Po krachu plynovodu Nabucco, ktorý mal priviezť do Európy cez Turecko plyn z Azerbajdžanu, by mala Európa prísť s projektom nových plynovodných trás.

Niektoré krajiny hľadajú nový alternatívny zdroj - bridlicový plyn. Británia a Rumunsko plánujú prieskumné vrty, nasledovať ich budú Ukrajina a Poľsko.

Francúzsko a Bulharsko vyhlásili na bridlicový plyn prísne moratórium. "Ak sa má zmierniť závislosť Európskej únie na dovoze plynu a energie, využívanie bridlicového plynu je viac ako potrebné," dodal Birol.

Národné záujmy Ruska

Strana Radoslava Prochádzku Sieť predloží v septembri do parlamentu návrh zákona o ochrane národnej bezpečnosti v oblasti zahraničných investícií. Dôvodom sú úvahy o predaji majoritného podielu v Slovenských elektrárňach ruskému Rosatomu.

Kroky talianskeho Enelu smerujúce k predaju majoritného podielu v Slovenských elektrárňach neunikli ani pozornosti politikov. Po tom, čo Enel ohlásil poradcov pri predaji podielu v Slovenských elektrárňach, tvrdí, že treba chrániť národné záujmy.

Ruský Rosatom podľa Siete ako svoje poslanie deklaruje bránenie ruských národných záujmov v obrane, jadrovej bezpečnosti a jadrovej energii.

Významným bezpečnostným rizikom by bolo aj koncentrovanie moci jednou spoločnosťou, jedným vlastníkom alebo štátom v oblasti energetiky, obrany, prírodných zdrojov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy