Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Elektrárne majú nový systém! Poruchu viac nemusíme hlásiť
Zdielať na

Elektrárne majú nový systém! Poruchu viac nemusíme hlásiť

BRATISLAVA / Keď vám naraz vypadne chladnička, televízor, počítač či osvetlenie, nie je to veru veľmi príjemné. Dobrou správou je, že elektrárne spustili nový systém, ktorý poruchu elektriny ohlási automaticky.

Odstránenie problému za pár minút

Nový systému dokáže poruchu odhaliť rýchlejšie ako kedysi. "To čo nám trvalo dve hodiny, dnes dokážeme za pár desiatok minút odstrániť," uviedol hovorca ZSE Ján Orlovský.

Na elektrických stĺpoch alebo elektrických rozvodniach sú namontované zariadenia, ktoré v prípade poruchy automaticky vyšlú do elektrární signál. Vďaka tomu hliadka opravárov nemusí pracne hľadať, kde porucha vznikla. "Vzdialenosti medzi rozvodňami sú aj dva kilometre a hľadanie bolo veľmi pracné," dodáva Orlovský.

Na západnom Slovensku je 968 zariadení

Len na západnom Slovensku je takýchto zariadení 968 a postupne budú ešte pribúdať. Vďaka tomu ak vám doma vypadne elektrina, nie je nutné do elektrární telefonovať a hlásiť výpadok. Opravári už budú pravdepodobne na ceste. "Keď nám to nahlásia, nič sa nedeje. O poruche vieme, môžete zložiť," dodáva Orlovský.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy