Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vláda rokuje o zásobách plynu i výmene štátnych tajomníkov
Zdielať na

Vláda rokuje o zásobách plynu i výmene štátnych tajomníkov

BRATISLAVA / Vláda v utorok diskutuje najmä o zabezpečení dodávok energií a riešenie prípadných núdzových stavov. Rieši tiež výmenu štyroch štátnych tajomníkov.

Ministri spolu s premiérom hovoria o ukrajinsko-ruskom konflikte, ktorý môže mať dopad na dodávky plynu na Slovensko. Na naše územie sa importuje až deväťdesiatosem percent.

Minister hospodárstva tvrdí, že Slovensko je na prípadnú krízu pripravené lepšie ako v roku 2009, kedy Rusi kohútiky zavreli. Na jeho slová pritakáva i premiér.

Slovensko má v porovnaní s minulosťou novšie zmluvy o dodávkach, zásobách a lepšie vyriešenú plynárenskú infraštruktúru. 

Odberateľov plynu je na Slovensku približne milión. Spotreba sa pohybuje okolo 5,1 miliardy kubických metrov.

Výmena tajomníkov

Vláda dnes vymenila štyroch štátnych tajomníkov. Na svojich postoch skončili Štefan Chudoba z ministerstva školstva, Štefan Adam z rezortu pôdohospodárstva a Dušan Petrík z ministerstva hospodárstva.

Chudobu nahradil Juraj Draxler, namiesto Adama príde Jozef Spevár a novým štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva sa stal Miroslav Obert.

Štvrtá zmena nastala v rezorte financií, kde uvoľnené miesto po Petrovi Pellegrinim zaujal Radko Kuruc, doterajší šéf tlačového odboru. Z Pellegriniho sa ešte v júli stal minister školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy