Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Smer si presadil svoje. Šéfa najvyššieho súdu budú voliť tajne
Zdielať na

Smer si presadil svoje. Šéfa najvyššieho súdu budú voliť tajne

BRATISLAVA / Voľby predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a jeho podpredsedu i voľby predsedu súdnej rady a jeho podpredsedu budú tajné. Parlament tak v piatok nevyhovel pripomienke prezidenta Andreja Kisku, ktorý národnej rade vrátil novelu zákona o sudcoch a prísediacich.

Andrej Kiska poslancom navrhol, aby ponechali verejné hlasovanie súdnej rady o funkcionároch v justícii. Prezident argumentoval tým, že pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku je verejné a transparentné rozhodovanie súdnej rady najlepším riešením.

S prezidentom súhlasila aj podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská. "To, že slovenskej justícii pomôže len dôsledná verejná kontrola a tlak verejnej mienky, hovorím už dávno. Preto som privítala rozhodnutie prezidenta vrátiť zákon," povedala Žitňanská.

Podľa nej vládni poslanci zo Smeru zatvorili justíciu pred občanmi. "Verejnosť nechali za dverami súdnej rady," tvrdí.

Predmetný zákon podľa Žitňanskej aj tak skončí na ústavnom súde kvôli sudcovským previerkám. "Myslím si, že tak ako sa predsedovi parlamentu Paškovi vrátila kauza "Čentéš", tak sa raz poslancom Smeru a KDH vráti aj kauza sudcovských previerok," dodala.

Prísnejšie pravidlá

Tajné majú byť všetky hlasovania súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách.

Ústavný zákon rieši oddelenie funkcií predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady, jej zloženie a fungovanie a aj zavedenie preverovania sudcovskej spôsobilosti.

Nadväzujúcou novelou zákona o sudcoch napríklad predseda súdnej rady bude oprávnený podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Návrhom sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma či poberanie trinásteho a štrnásteho platu. Rezort spravodlivosti chce zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní.

Budú robiť viac

Povoľovanie takzvanej práce v domácom prostredí sa má zmeniť tak, aby sa zabránilo zneužívaniu. Po novom sa tiež sudcom zvýši počet odpracovaných dní, po ktorých im vznikne nárok na trinásty a štrnásty plat. Sudca by musel reálne odpracovať v rozhodujúcom polroku minimálne 95 dní, teraz je to 75 dní.

Od sudcov by mohlo v budúcnosti vyžadovať aj preplatenie časti alebo celých pokút, ktoré štát musí uhradiť úspešným sťažovateľom pred ústavným súdom alebo Európskym súdom pre ľudské práva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy