Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
POZOR! V pondelok je prvý dôležitý termín pred krajsými voľbami
Zdielať na

POZOR! V pondelok je prvý dôležitý termín pred krajsými voľbami

BRATISLAVA / V pondelok je prvý dôležitý termín pred krajskými voľbami. Najneskôr do polnoci totiž musia všetci uchádzači o kreslá županov a poslancov odovzdať svoje kandidtáky. Voľby budú 9. novembra a prípadné druhé kolo 23. novembra.

Odovzdané kandidátky najneskôr do 10. októbra preskúmajú krajské volebné komisie a uchádzačov, ktorí splnili všetky zákonné podmienky oficiálne zaregistrujú. Hoci regionálna samospráva funguje už takmer 12 rokov, podľa politológa si na ňu ľudia ešte nezvykli.

Župy zodpovedajú za kvalitu ciest, škôl...

"Župy, to je prvok, ktorý v povedomí ľudí sa nejaví ako významný," tvrdí rektor Bisla Samuel Abrahám. Práve župy však zodpovedajú za kvalitu a úroveň mnohých ciest, škôl, sociálnych či zdravotníckych zariadení. A gazdujú aj so slušnými balíkmi peňazí - v tomto roku by ich spoločné výdavky mali prekročiť jednu miliardu eur.

Politikov do ôsmych samosprávnych krajoch možno budeme voliť poslednýkrát, predseda vládnej strany Fico totiž povedal, že Slovensku by stačili tri župy plus Bratislava.   

V roku 2008 prišlo k urnám len 11 percent voličov

Záujem ľudí o tento typ volieb býva nízky, v priemere chodí voliť okolo 20 percent. Najhoršie to bolo v druhom kole volieb v roku 2005, kedy svoje právo využilo len 11 percent oprávnených voličov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

SITA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy