Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovensko bude šéfovať Európskej únii
Zdielať na

Slovensko bude šéfovať Európskej únii

BRATISLAVA / Naše malé Slovensko bude šéfovať veľkej Európskej únii. Naozaj nejde o sci-fi. V roku 2016 prevezmeme takzvané Predsedníctvo v Rade Európy. V piatok sa na tom dohodli lídri parlamentných strán.

Slovensko sa môže zviditeľniť

"Slovenskí ministri, slovenskí experti budú predsedať rokovaniam všetkých členských krajín. Slovensko bude za tým predsedníckym stolom, bude riadiť diskusiu, bude nastoľovať témy, o ktorých sa bude baviť," vraví štátny tajomník MZV SR Peter Javorčík. 

Slovensko prevezme predsednícke žezlo až po parlamentných voľbách. Dnes si preto za diplomatický stôl sadli všetky parlamentné strany. Aby bolo každému jasné, čo sa od šéfa bude očakávať.

Stovky vládnych limuzín, ochrankárov či húkajúcich policajných áut. Toto všetko bude v Bratislave na dennom poriadku. V priebehu pol roka bude Slovensko organizovať 10 stretnutí ministrov a viac ako 1500 ďalších rokovaní. "Istým spôsobom sa Slovensko mnohým ľuďom zjaví na mape," vraví minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Bude to stáť cca 60 miliónov

Rozšíriť by sa mali aj rady úradníkov. "Kapacita sa zvýši asi dvojnásobne, budeme musieť posilniť aj kapacity na ministerstvách, budeme musieť posilniť naše stále zastúpenie v Bruseli," hovorí ďalej Javorčík. 

A tých bude treba zaškoliť a mnohým z nich aj platiť cestovné. Slovenské šéfovanie ministerstvo odhaduje na 60 miliónov eur. Len pre porovnanie, české či poľské predsedníctvo stálo viac ako 100 miliónov, maďarské 80 a dánske 16 miliónov eur.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy