Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Cypre zdania vklady, v Grécku musia prepúšťať
Zdielať na

Na Cypre zdania vklady, v Grécku musia prepúšťať

BRATISLAVA / Horúco nebude v utorok len na Slovensku, kde sa už tipuje, či sa v apríli zlomia tropické rekordy. Horúco bude najmä na juhu Európy a to nielen pre jej geografickú polohu na svetovej mape. Sledujte prečo...

Na Cypre možno zdania vklady

Horúco je v skutku hádam na Cypre a to nie kvôli počasiu, ale kvôli posledným dvom mesiacom a problémom s bankami a záchrany krajiny. Tá potrebuje na svoju záchranu 23 miliárd eur. Európska únia poskytne
10 miliárd a ďalších 13 potrebuje získať sama.

Práve podmienkou pre 10 miliárd je to, aby si pomohla s tými 13 miliardami. Tie získa krajina napríklad tak, že zdaní vklady v bankách nad 100 tisíc eur.

Treba väčšinu v parlamente

Toto sa však stretáva s negatívnymi reakciami a práve preto je rozhodovanie cyperského parlamentu, či uskutoční tento krok veľmi náročné, a preto sa veľmi neočakáva, že sa to udeje dnes a keď tak, tak to bude veľmi náročné i divoké. Nato, aby Cyprus odsúhlasil požiadavku na takúto pomoc a zdanenie vkladov, potrebuje väčšinu v parlamente. Na tom by sa mohla koalícia dohodnúť, ale bude to veľmi tesné a napínavé.

Horúco však nie je iba na Cypre, ale aj v Grécku, kde prepustili najväčší počet úradníkov od roku 1911, kedy sa zaviedol zákaz prepúšťania úradníkov. Počet nezamestnaných úradníkov by mal byť okolo 15 tisíc. Je tu rovnaká podmienka ako na Cypre, aby Grécko získalo pomoc od EÚ, tentokrát vo výške 8,8 miliárd eur, muselo týchto úradníkov prepustiť.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy