Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slota skončil. Aj toto bol šéf národniarov...
Zdielať na

Slota skončil. Aj toto bol šéf národniarov...

BRATISLAVA / Slovenská národná strana musí prejsť podľa jej predsedu Andreja Danka obrodou a sebareflexiou. Ako povedal na tlačovej besede, dnes nie sú hlavný problém Maďari, ale Brusel a odovzdávanie kompetencií Bruselu. SNS odmieta európsku integráciu, kým Slovensko bude pomáhať bláznivým krajinám ako sú Cyprus a Grécko.

Ak by neboli opatrenia, SNS by bola v ohrození

Podľa Danka sa stredajšie rozhodnutie vylúčiť Jána Slotu zo strany pre nehospodárne nakladanie s majetkom strany nerodilo ľahko. Na rokovaní boli veľké emócie. Pripomenul zlú ekonomickú situáciu, v ktorej sa SNS nachádzala. "Keby som v januári neurobil opatrenia, SNS by bola v existenčnom ohrození,“ povedal.

Danko tiež pripomenul, že na minuloročnom jesennom sneme SNS nezaznelo, koľko peňazí strana minula v predvolebnej kampani. Slota stranu podľa neho nechal v stave existenčného ohrozenia. "Sme na tom horšie ako nové subjekty. SNS si toto nezaslúžila,“ uviedol Danko.

Danko: Slota neprispel ani eurom

Účtovníctvo SNS je a bolo pod kontrolou ministerstva financií. Bývalý predseda Slota sa však rozhodol minúť všetky peniaze na kampaň a v tom je jeho zodpovednosť. SNS má dnes približne 3 000 členov, členské príspevky platia minimálne desať eur a tie vykrývajú chod strany. Národniari teraz rokujú s bankou o prolongácii splátok úveru, z ktorého treba ešte splatiť 600 000 eur. Všetky peniaze, ktoré bude dostávať strana zo štátneho rozpočtu, pôjdu na splácanie dlhu. Slota podľa Danka neprispel na chod strany ani eurom.

V roku 2014 sa SNS končí prenájom straníckej centrály v Bratislave. Danko nie je zástancom jej kúpy, hľadá iné priestory, ktoré by si SNS prenajala.

Dankovi sa zle čítajú články, kde sa logo SNS spája s kauzami. "SNS si zaslúži, aby bola zachovaná aj kvôli tradícii,“ konštatoval. Voči Slotovi nechce používať osobné invektívy. Danko chce obnoviť myšlienky a programové hodnoty SNS a chce osloviť mladých ľudí. "Verím vo veľkú politickú budúcnosť SNS. Chceme byť alternatívou pre vzbudenie národnej hrdosti,“ deklaroval.

SNS pôjde do vlády s tým, kto bude dodržiavať slovo

SNS je v budúcnosti pripravená ísť do vlády s každým, kto bude dodržiavať slovo a bude obhajovať záujmy Slovenska. Danko vidí prieniky s SDKÚ, KDH i so Smerom. Nevylučuje, že veľa prienikov v európskej politike má s liberálmi. V súčasnosti sa mu nepáči nerešpektovanie opozície pri nomináciách v kontrolných orgánoch štátu. "Strany sa musia rešpektovať. Môj cieľ je národný konsenzus,“ vyhlásil.

SNS podľa Danka postaví vlastného kandidáta v prezidentských voľbách, ale zatiaľ ho nemá. Rovnako postaví vlastných kandidátov aj v regionálnych voľbách. "Chceme si vyskúšať našu silu,“ povedal.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy